Retrospectiva activitatii AURSF din anul 2020

Dragi prieteni, ne mai desparte doar o zi de anul 2021. Ne asteapta un an cu noi provocari, in care AURSF va continua sa se implice activ in apararea drepturilor consumatorilor romani de servicii financiare.

Anul pe care il lasam in urma a fost unul diferit, „cel mai rau din istoria contemporana si unul la care nimeni nu ar dori sa se intoarca”, dupa cum scrie revista americana Time. Activitatea AURSF a continuat, insa, ca si pana acum, asociatia implicandu-se activ ori de cate ori s-au ivit ocazii ca sa promoveze si sa apere interesele legitime ale consumatorilor utilizatori de servicii bancare sau de asigurari.

AURSF a continuat si in 2020 sa ii consilieze si sa ii reprezinte pe membrii asociatiei in relatia cu bancile, IFN-urile si cu CSALB, obtinand succese importante pentru cei reprezentati.

Fie ca a fost vorba despre reducerea soldului creditelor, fie de stergerea unei parti importante din dobanda restanta sau de reducerea ratei dobanzii, eliminarea unor comisioane, toate solutiile obtinute au fost in beneficiul consumatorilor reprezentati.

Puteti citi o parte din testimonialele care ne-au fost trimise de catre membri AURSF care si-au rezolvat, astfel, unele litigii cu banca  intr-un mod rapid, gratuit si fara interventia instantei sau a avocatilor, accesand sectiunea urmatoare:

Testimoniale membri AURSF

In continuare, va prezentam o trecere in revista a principalelor activitati desfasurate pe parcursul anului 2020:

  • in luna ianuarie, presedintele AURSF a participat la intalnirea organizata de ANPC cu scop consultativ, precum si pentru inaintarea de propuneri pentru imbunatatirea tuturor aspectelor care tin de protectia consumatorilor romani. Presedintele AURSF a subliniat, in cadrul intalnirii, ca desi s-au implinit 5 ani de la explozia francului elvetian, numerosi consumatori isi cauta in continuare dreptatea. Presedintele INFOCONS, presedintele Asociatiei Pro Consumatori si presedintele AURSF au fost desemnati ca reprezentanti ai asociatiilor de consumatori in Consiliul consultativ pentru protectia consumatorilor, organizat la nivel national.
   Citeste mai mult
  • in prima parte a anului, AURSF a fost prezenta in Parlament pentru sustinerea proiectului de lege prin care ANPC ar trebui sa treaca in subordinea Parlamentului, iar asociatiile de consumatori sa fie sustinute in activitatea lor de ANPC. De asemenea, AURSF a mandatat-o pe dna avocat Alexandra Burada (Ianul) sa reprezinte asociatia la dezbaterile din comisiile parlamentare de specialitate pe tema modificarii legii Darii in plata.
  • in luna februarie, AURSF si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au redactat un proiect de opinie care a fost asumat in unanimitate de membrii Grupului Consultativ de Dialog Permanent pentru Protectia Consumatorilor de Servicii Financiare Nebancare, organizat la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Opinia vizeaza obligarea angajatorilor de a informa salariatii aflati la primul loc de munca in legatura cu posibilitatea pe care o au de a opta, in cunostinta de cauza, pentru unul dintre fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II)
   Citeste mai mult
  • tot in luna februarie, intr-o dezbatere care a avut loc în Comisia economica a Senatului României, AURSF a respins cu fermitate coplata reparatiilor de catre pagubitii RCA, sustinand necesitatea aplicarii de amenzi severe asiguratorilor pentru fiecare caz de neplata in termenul legal a despagubirilor, mentionand ca asiguratorii aleg de multe ori sa amane plata despagubirilor si sa mearga in instanta, desi ulterior pierd in marea majoritate a cazurilor procesele, iar valoarea despagubirilor se majoreaza de 2,5-3 ori in aceste cazuri.
   Citeste mai mult
  • in luna martie, AURSF a trimis o scrisoare premierului Orban in care i-a solicitat adoptarea de urgenta a unor masuri care sa ofere protectie consumatorilor de credite, celor aflati in procedura executarii silite si celor aflati in gestiunea recuperatorilor de creante.
   Citeste mai mult
  • in luna martie, AURSF, alaturi de asociatia Credere, solicita Parlamentului sa adopte, de urgenta, propunerea legislativa care vizeaza reechilibrarea contractelor de credit, in acord cu deciziile Curtii Constitutionale.
   Citeste mai mult
  • in luna aprilie, AURSF a facut un apel de constiinta catre Parlamentul Romaniei, solicitand un vot favorabil legilor de protectie a consumatorilor utilizatori de servicii financiare, respectiv PLx 10/2019 (pentru modificarea. Legii nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite) si PLx 132/2020 (pentru suspendarea rambursarii creditelor).
   Citeste mai mult
  • AURSF se alatura mai multor asociatii europene de protectie a consumatorilor si semneaza scrisoarea deschisa trimisa Comisiei Europene (CE) de Better Finance prin care organizatia se opune incercarilor de lobby conduse de intermediari financiari puternici pentru a amana implementarea Noii directive privind drepturile actionarilor (SRD II).
   Citeste mai mult
  • in perioada iulie – octombrie au avut loc multiple intalniri la ASF, cu participarea tuturor stakeholderilor, pentru modificarea normei 20/2017 privind RCA.
  • In luna august, AURSF a cerut conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara sa fie de acord cu modificarea urgenta a alin. (11) al articolului 10 din cadrul Normei RCA nr.20/2017. Propunerea AURSF viza modificarea urgenta a acestui punct, asiguratii putand face dovada si cu polita RCA in format electronic, dar si prin consultarea online a bazei de date administrate de BAAR si prezentarea dovezii autoritatii abilitate. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dat curs cu maxima rapiditate solicitarii AURSF, iar din 10 septembrie 2020, a intrat in vigoare prevederea care permite soferilor sa faca dovada existentei RCA si in format digital sau prin consultarea online bazei de date AIDA, pusa la dispozitie de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR).
   Citeste mai mult 
  • in luna octombrie a avut loc evenimentul BANKING FORUM ONLINE, organizat de publicatia online Financial Intelligence, care a reunit un numar important de bancheri, oficiali guvernamentali, reprezentanti ai mediului academic etc. Singurul vorbitor care a pledat in cadrul evenimentului cauza consumatorilor utilizatori de servicii financiare a fost Alin Iacob – Presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF).
   Citeste mai mult 

In contextul in care nu putem spune ca actuala criza s-a sfarsit, AURSF ramane in continuare in slujba tuturor celor care se gasesc in situatii de vulnerabilitate in fata bancilor, a executorilor sau a recuperatorilor de creante si ii incurajeaza sa trimita, in continuare, pe adresa de e-mail a asociatiei, sesizari@aursf.ro sau prin intermediul mesageriei de pe pagina de facebook a asociatiei, marturii inregistrate – de preferat, in format video – cu problemele cu care se confrunta. Toate marturiile care vor fi primite, vor fi trimise de catre AURSF tuturor decidentilor in masura sa intervina la nivel guvernamental si parlamentar. Utilizatorii de servicii financiare trebuie sa isi faca publice necazurile!


AURSF sprijina romanii care vor sa beneficieze de servicii financiare la standarde europene, pe toti cei care vor sa fie aparati de abuzurile celor care se cred mai presus de legi si reglementari, pe toti cei care vor sa contribuie la echilibrarea raportului de forte dintre drepturile si obligatiile celor care intra in relatii contractuale cu furnizorii si intermediarii de servicii financiare! Insa este foarte greu sa mentinem un nivel ridicat al activitatilor noastre, in lipsa resurselor financiare. Statul roman nu sprijina deloc activitatea asociatiilor de consumatori. De aceea, pentru a-i putea ajuta pe cei aflati la nevoie, contam pe sprijinul celor care isi permit sa ne sustina activitatea