AURSF promoveaza informarea mai buna a salariatilor care trebuie sa adere la Pilonul II

AURSF si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) au redactat un proiect de opinie care a fost asumat in unanimitate de membrii Grupului Consultativ de Dialog Permanent pentru Protectia Consumatorilor de Servicii Financiare Nebancare, organizat la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Opinia vizeaza obligarea angajatorilor de a informa salariatii aflati la primul loc de munca in legatura cu posibilitatea pe care o au de a opta, in cunostinta de cauza, pentru unul dintre fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II). In prezent, in lipsa unei astfel de informari si a optiunii participantilor, aproximativ 98% dintre cei care adera sunt repartizati aleatoriu, aspect sesizat in repetate randuri de-a lungul timpului de reprezentantii AURSF.

Introducerea obligativitatii pentru angajatori de a informa salariatii despre necesitatea aderarii la un fond de pensii administrat privat va contribui la cresterea gradului de informare a consumatorilor cu privire la dreptul lor de a alege fondul de pensii la care vor sa contribuie. Acestia isi vor putea alege fondul de pensii in deplina cunostinta de cauza, putand sa primeasca toate informatiile care ii intereseaza. Implicit, se va reduce numarul celor care sunt repartizati aleatoriu, iar fondurile de pensii private vor deveni si mai interesate sa ofere rezultate mai bune participantilor

declara Alin Iacob, presedintele AURSF.

Conform prevederilor Legii 411/2004,aderarea la un fond de pensii administrat privat Pilon II este obligatorie pentru persoanele cu varste pana in 35 ani si optionala pentru persoanele cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, daca sunt platitoare de contributii de asigurari sociale (CAS). Toate persoanele care au sub 35 de ani si sunt asigurate in sistemul de pensii publice trebuie sa isi aleaga un fond de pensii administrat privat Pilon II (pensia obligatorie). In cazul in care nu isi aleg un fond, sunt repartizate automat aleatoriu catre un fond de pensii administrate privat in termen de 4 luni de la prima plata a contributiilor de asigurari sociale.

Mai multe detalii puteti citi accesand linkul urmator: