AURSF sustine limitarea pretului contractelor RCA

Bucuresti, 23.03.2023

In contextul situatiei intervenite prin retragerea autorizatiei de functionare a Euroins, liderul de piata din zona asigurarilor de raspundere civila auto (RCA), Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) sustine principiul limitarii pretului contractelor RCA, pentru a preintampina explozia acestora pana la niveluri care sa le faca inaccesibile consumatorilor.

Falimentul anterior de pe aceasta piata, cel al societatii City Insurance, liderul de piata de la acea vreme, a generat o crestere masiva de preturi ale contractelor RCA, iar consumatorii nu mai pot digera o noua evolutie similara si de aceasta data.

Desi sustinem principiul limitarii pretului contractelor RCA, credem ca mecanismul propus prin HG pus in dezbatere publica de catre Ministerul Finantelor nu reprezinta o rezolvare optima a problemei, pentru ca tarifele de prima practicate de asiguratori la 1 martie 2022 nu sunt transparente si nu pot fi verificate de consumatori, pentru a putea fi siguri ca limitarea este respectata in mod efectiv.

De aceea, AURSF propune ca limitarea sa nu poata depasi tarifele de referinta, care pot fi verificate oricand de orice persoana interesata. Evident, la aceste tarife, trebuie sa se aplice in continuare sistemul de bonus-malus existent, astfel incat toti cei care nu au inregistrat daune sa beneficieze de o reducere de pana la 50% a tarifului de referinta.

In plus, AURSF solicita ca amenzile aplicate pentru nerespectarea actului normativ propus in consultare publica sa fie mult mai mari decat cele propuse, pentru a descuraja neaplicarea limitarii pretului contractelor RCA.

„AURSF isi exprima totala disponibilitate ca, in perioada limitarii preturilor contractelor RCA, sa colaboreze cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), cu toti ceilalti stakeholderi – asiguratori, unitati reparatoare, brokeri de asigurari, etc, dar si cu mediul politic, sa analizeze disfunctionalitatile pietei si sa propuna solutii pentru ca o asemenea situatie sa nu se mai repete pe viitor”, afirma Alin Iacob, presedintele AURSF.

Despre AURSF

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) – www.aursf.ro –
este o asociatie legal constituita, infiintata in 2013, care reprezinta interesele utilizatorilor de servicii financiare.

De asemenea, AURSF este o organizatie profund implicata in toate dezbaterile publice (parlamentare, de la Ministerul Finantelor Publice, de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, etc) care vizeaza problematica serviciilor financiare si impactul politicilor din domeniu asupra consumatorilor.

Presedintele AURSF este membru, din anul 2016, al Board-ului Better Finance, Federatia Europeana a Investitorilor si Utilizatorilor de Servicii Financiare.