Manifestul Asociatiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare

De prea multe ori, romanii au fost victimele unor comportamente abuzive din partea furnizorilor de servicii financiare, fie ca a fost vorba de banci, institutii financiare nebancare, societati de asigurari, de brokeraj etc.

De prea multe ori, contractele incheiate cu bancile si institutiile financiare nebancare au continut capcane sau formulari abuzive sau ilegale.

De prea multe ori, romanii au platit comisioane si dobanzi exagerate, au fost sfatuiti sa acceseze produse daunatoare pentru situatia lor financiara, dar foarte profitabile pentru industria financiara, iar atunci cand n-au mai putut plati au fost aruncati pe mana unor recuperatori nereglementati si fara scrupule.

De prea multe ori, oamenii au fost pacaliti si chiar mintiti pentru a achizitiona produse si servicii financiare care nu se potriveau profilului lor de risc sau pe care nu le intelegeau, oferindu-li-se rapoarte de marketing deghizate in analize financiare.

De prea multe ori, consumatorii s-au trezit victime ale unor comportamente total inadecvate ale unor societati de asigurare care au stiut doar sa incaseze primele de asigurare, dar nu si sa plateasca despagubirile.

De prea multe ori, statul a tinut partea industriei financiare in detrimentul consumatorilor si a utilizatorilor de produse si servicii financiare.

CONSIDERAM CA A VENIT MOMENTUL CA ROMANII SA SPUNA, PE UN TON HOTARAT SI CU ARGUMENTELE OFERITE DE LEGILE SI REGLEMENTARILE LOCALE SAU EUROPENE.

AURSF are, printre fondatorii sai, profesionisti care cunosc foarte bine produsele si serviciile financiare, reprezentanti de marca ai asociatiilor de consumatori si ai mediului academic, dar si clienti ai sistemului financiar care au avut curajul si tenacitatea de a reactiona atunci cand drepturile le-au fost incalcate, chiar prin promovarea unor actiuni in justitie, multe dintre acestea fiind incununate de succes.

Ii asteptam alaturi de noi pe toti romanii care vor sa beneficieze de servicii financiare la standarde europene, pe toti cei care vor sa fie aparati de abuzurile celor care se cred mai presus de legi si reglementari, pe toti cei care vor sa contribuie la echilibrarea raportului de forte dintre drepturile si obligatiile celor care intra in relatii contractuale cu furnizorii si intermediarii de servicii financiare!

De acum inainte, romanii nu mai sunt singuri impotriva sistemului. AURSF va depune toate eforturile pentru ca sa fie auzita vocea tuturor celor care au fost, sunt sau vor fi nedreptatiti, precum si a celor care vor sa contribuie la constructia unei legislatii nationale si europene moderne si care sa tina cont de interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare!