AURSF respinge coplata reparatiilor de catre pagubitii RCA

In contextul afirmatiilor publice facute pe marginea dezbaterilor din aceasta saptamana din comisiile senatoriale de buget-finante, respectiv economica, pe marginea modificarii legii RCA initiate de deputatul Marius Bota, AURSF doreste sa faca urmatoarele precizari:

1. AURSF nu a fost invitata sa participe la dezbateri si nici nu a participat la discutiile din Comisia senatoriala de buget-finante; fiind foarte implicati in dezbaterea unui alt proiect de lege, cel privind statutul ANPC, unde am propus multiple propuneri de amendamente si care urma sa fie dezbatut primul pe ordinea de zi, reprezentand si motivul prezentei noastre la comisie, reprezentantul AURSF prezent la Comisia Economica a Senatului a luat act de decizia membrilor comisiei de a modifica ordinea de zi si de a discuta proiectul de modificare a legii RCA

2. Ca membru din 2015 al Grupului de Dialog Permanent pentru Protectia Consumatorilor din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), AURSF a considerat de datoria sa sa informeze membrii Comisiei economice a Senatului in legatura cu opinia adoptata care cuprinde 5 principii asupra carora s-a agreat in unanimitate (deci inclusiv reprezentantii societatilor de asigurare)

3. Reprezentantul AURSF a reprodus, chiar in debutul lucrarilor Comisiei Economice, principiile adoptate unanim care aveau legatura directa cu proiectul de lege in discutie, dupa cum urmeaza:
Principiul 2: Prevederile legale aplicabile raspunderii civile obligatorii trebuie sa asigure acordarea si plata despagubirilor cuvenite în cuantum egal cu întinderea prejudiciului.
Principiul 3: Drepturile persoanei pagubite nu ar trebui limitate sau conditionate astfel încât aceasta sa îsi obtina despagubirea integrala într-un termen cât mai scurt.
Principiul 4: Prevederile legale aplicabile raspunderii civile obligatorii trebuie sa previna abuzurile din partea tuturor partilor implicate.

4. In numaroasele luari de pozitie de pe parcursul dezbaterii, care a durat aproape o ora si jumatate, reprezentantul AURSF a solicitat in repetate randuri eliminarea punctului (3.2) din proiectul de lege – Orice diferente peste valoarea despagubirii stabilita conform alin (3) si (3.1) nu vor fi suportate de asiguratorul RCA, intrucat aplicarea in practica a acestuia ar putea conduce la instituirea coplatii de catre pagubitul RCA, care nu are nicio vina in producerea accidentului si ar contraveni grav principiilor adoptate in cadrul Grupului de Dialog Permanent pentru Protectia Consumatorilor din cadrul ASF.

5. Reprezentantul AURSF a sustinut necesitatea aplicarii de amenzi severe asiguratorilor pentru fiecare caz de neplata in termenul legal a despagubirilor, mentionand ca asiguratorii aleg de multe ori sa amane plata despagubirilor si sa mearga in instanta, desi ulterior pierd in marea majoritate a cazurilor procesele, iar valoarea despagubirilor se majoreaza de 2,5-3 ori in aceste cazuri.

6. Reprezentantul AURSF a propus identificarea de solutii pentru incurajarea pagubitilor de a se adresa acelor unitati reparatoare care au costuri mai mici, in conditii de calitate comparabile si a mentionat sustinerea AURSF pentru utilizarea aceluiasi pret al orei de manopera pentru autoturismele reparate pe baza politei RCA, respectiv pentru cele reparate in afara acesteia.

7. Reprezentantul AURSF a reiterat faptul ca rezolvarea problemelor existente pe piata RCA trebuie realizata printr-o abordare globala si echilibrata a acestora, dupa consultarea tuturor stakeholderilor, inclusiv a transportatorilor si a unitatilor reparatoare, asa cum s-a intamplat la elaborarea actualei legi RCA, care a reprezentat un exemplu de implicare activa si de consultare a tuturor partilor interesate.