Salvata din nou de AURSF

Testimonial IULIANA STOENESCU

Povestea mea pe scurt: Am achizitionat un imobil prin intermediul programului Prima Casa, in anul 2013, cu dobanda variabila, avand ca indice de referinta ROBOR. Vazand trendul ascendent inregistrat de acesta incepand cu anul 2022 si previziunile analistilor financiari, am solicitat bancii suport in vederea trecerii la IRCC, indice care nu a inregistrat o crestere la fel de spectaculoasa. Dupa un interval lung de asteptare, raspunsul bancii a fost ca nu ma încadrez cu veniturile pentru a beneficia de aceasta facilitate si ca ar fi posibila trecerea daca as veni cu un coplatitor, desi eu stiam ca acest lucru se poate face printr-un act aditional la contractul de credit.

Ulterior, nici cu coplatitor nu a fost acceptata trecerea la IRCC, pentru ca „politica bancii nu permitea acest lucru”. Avand in vedere raspunsul consilierului bancar, am incercat din nou sa gasesc o solutie care sa ma protejeze pe termen lung si am solicitat in scris, bancii, refinantarea cu dobanda fixa si iesirea din programul Prima Casa. Aceasta solicitare a fost acceptata de catre banca. S-a incheiat un acord in acest sens, a fost stabilita o dobanda pentru toata perioada. Acordul a fost semnat de catre reprezentantul bancii, coplatitor si de catre mine. Demersurile au durat foarte mult, avand in vedere ca a fost necesar avizul Ministerului Finantelor, evaluare, extras carte funciara… Cred ca toate demersurile, incepand cu prima solicitare la banca, au durat aproximativ 4 luni, timp in care rata mea la creditul bancar a mai crescut cu inca 400 de lei.

Dupa ce s a primit acordul de la Ministerul Finantelor, s-a facut evaluarea imobilului, s-au transmis extrasele de carte funciara, s-au efectuat demersuri la notariat, mi s-a comunicat de la banca faptul ca rata va fi mai mare cu 100 de lei fata de cea pentru care semnasem acordul, motivand ca in acest interval au crescut din nou dobânzile.

Atunci am solicitat ajutorul AURSF si urmare interventiei domnului Alin Iacob, presedintele organizatiei, s-a revenit la dobanda fixa agreata prin acordul semnat initial.
Multumesc AURSF si domnului Alin Iacob, presedintele asociatiei, pentru tot suportul acordat.