
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) si Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC) au lansat in mod oficial, la Bucuresti, pe data de 18.03.2015, parteneriatul care vizeaza initierea negocierilor de grup intre clienti si bancile care au acordat cele mai multe credite in CHF.
GCCC este o miscare civica infiintata in ianuarie 2015, in urma exploziei cursului francului elvetian. La data lansarii parteneratului cu AURSF, grupul numara peste 24.000 de persoane. Pana atunci, in cele doua luni anterioare de activitate, GCCC a initiat mai multe actiuni, de la mitinguri de protest, pana la pichetari si plati fragmentate, prin care oamenii au incercat sa atraga atentia bancilor si a autoritatilor ca sunt intr-o situatie disperata.
Parteneriatul AURSF-GCCC reprezinta o consecinta fireasca a excelentei colaborari dintre cele doua structuri asociative, colaborare inceputa la scurt timp dupa aparitia Grupului pe Facebook, in urma socului generat la mijlocul lunii ianuarie de aprecierea dramatica a francului elvetian.
AURSF a sprijinit Grupul inca de la inceput, in demersurile intreprinse pentru realizarea conversiei creditelor din franci in lei. De altfel, propunerile asociatiei au stat la baza amendamentelor depuse de Grup la Parlament, in dorinta de a modifica in beneficiul consumatorilor proiectele de lege aflate in dezbatere care vizau conversia creditelor in valuta.
Din pacate, pe fondul lobby-ului bancar, Parlamentul a amanat luarea unei decizii care sa rebalanseze si sa imparta in mod just povara datoriilor intre bancile care au creditat iresponsabil inainte de criza si consumatorii care s-au lasat sedusi de reclamele inselatoare si de recomandarile bancherilor si s-au imprumutat in franci elvetieni.
Negocierea propusa de banci, individual cu fiecare consumator in parte, nu s-a dovedit a fi o alternativa viabila. Pe de o parte, pentru ca bancile incearca sa le impuna consumatorilor propriile solutii, iar pe de alta parte, pentru ca sunt foarte multi consumatori care nu mai au incredere in banci, din cauza comportamentului acestora din trecut, si care se tem ca in spatele unei propuneri care pare avantajoasa se ascund de fapt capcane care le vor agrava problemele.
In plus, multi consumatori nu au cunostinte economice si financiare de specialitate, care sa le permita sa evalueze corespunzator propunerile primite din partea bancilor.
Tocmai de aceea, AURSF si GCCC considera ca singura abordare care poate conduce la solutii juste si durabile este reprezentata de negocierea de grup, intre banci si consumatorii reprezentati de specialisti care sa aiba capacitatea de a le sustine interesele in mod corespunzator.
Suntem increzatori ca bancile vor intelege sa profite de ocazia de a ajunge la solutii reciproc avantajoase pe cale amiabila, prin negocieri, si ca vor veni in intampinarea mainii intinse de consumatori cu intentia de se a evita escaladarea atmosferei conflictuale care a facut ca in ultimii ani relatia dintre banca si client sa se mute de la ghiseu la tribunal.
Catalin Voivozeanu, unul dintre liderii GCCC, declara:
❝
Cateva mii de consumatori ne-au mandatat sa le reprezentam interesele in fata bancilor si sa obtinem o diminuare semnificativa a ratei lunare de plata pe intreaga perioada de creditare. Intreaga societate romaneasca va putea sa vada acum daca bancile doresc in mod sincer sa gaseasca solutii reciproc avantajoase, sau daca deschiderea aratata este o simpla manevra de imagine.
Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC) este o miscare civica, constituita in ianuarie 2015, imediat dupa aprecierea dramatica a francului in raport cu leul, numara in prezent peste 24.000 de membri si isi propune obtinerea de solutii care sa diminueze pierderile suferite de consumatori, prin impartirea poverii cu bancile care au acordat aceste credite in mod iresponsabil inainte de criza (reclama inselatoare, informare necorespunzatoare sau chiar dezinformarea clientului, lipsa transparentei in contractele de credit).
Din ianuarie 2015, AURSF a sprijinit actiunile GCCC, colaborarea culminand cu un parteneriat constituit in dorinta de a gasi, printr-o negociere cu bancile care au acordat cele mai multe credite in CHF, solutii prin care sa reduca povara care apasa pe umerii consumatorilor.
7 banci mari din Romania, chemate la ANPC pentru negocieri privind creditele în franci elvetieni
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii si Financiare (AURSF) si Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC) ii cheama la negocieri, la sediul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), pe reprezentantii a 7 banci mari din Romania pentru a participa la negocieri privind creditele in franci elvetieni. seful ANPC anunta ca, daca bancile nu sunt deschise la negocieri si nu vor sa remedieze problema, ANPC va intocmi zilnic procese verbale, pe care le va inainta instantelor de judecata, si va amenda bancile care incalca drepturile clientilor. Presedintele institutiei spune ca ANPC a primit pana acum 240 de sesizari din partea clientilor si a depistat numeroase clauze abuzive in contractele de creditare intocmite de banci.
AURSF si GCCC au lansat oficial, miercuri, parteneriatul care vizeaza initierea negocierilor de grup intre clienti si bancile care au acordat cele mai multe credite in franci elvetieni, respectiv Bancpost, Volksbank, Piraeus Bank, Raiffeisen, OTP, Banca Romaneasca si Credit Europe Bank. Reprezentantii acestor banci vor fi invitati la negocieri privind creditele in franci elvetieni.
AURSF si GCCC vor sa discute in fiecare zi, la sediul ANPC, in perioada 2-7 aprilie, cu reprezentantii a cate doua banci pentru a stabili conditii mai bune pentru cei 5.800 de romani cu credite in franci elvetieni, care au apelat la AURSF si GCCC pentru a-i reprezenta in negocierile cu bancile. La negocieri vor participa si oficialii ANPC, institutia avand calitate de mediator.
„Am depus si un proiect de lege la Parlament, atat la Senat si la Camera Deputatilor, cat si la Guvernul Romaniei. Nu s-a adoptat niciun fel de lege, niciun fel de reglemenatare in acest domeniu. Pentru ca nu am obtinut pe cale legislativa reglementarea acestei situatii am ajuns la concluzia ca trebuie sa negociem cu bancile in vederea scaderii ratelor clientilor. Am incercat sa facem asta si in urma declaratiilor BNR-ului, care a anuntat ca aceasta ar fi unica solutie si singura viabila. Prin urmare, am initiat un parteneriat cu AURSF, cu care vrem sa negociem cu bancile, sa ajungem la un numitor comun si ei sa dea dovada ca sunt responsabili si ca isi asuma o parte din creditele iresponsabile acordate in perioada 2007 – 2008″, a declarat Catalin Voivozeanu, unul dintre initiatorii GCCC.
Alin Iacob, presedintele AURSF, spune romanii care au luat credite in franci si-ar fi dorit ca rezolvarea acestei probleme sa fie facuta pe cale legislativa sau prin ordonanta de urgenta, pe care au solicitat-o din ianuarie. „Din pacate nu s-a mers pe solutia practicata in alte state membre, precum Ungaria sau Croatia, dar in aceste conditii nu ne revine decat posibilitatea de a continua printr-o solutie de negociere. O solutie unilaterala si individuala asa cum doresc bancile este foarte neprofitabila pentru consumatorul mediu. Oamenii chiar ne-au spus ca se tem ca propunerile pe care le primesc din partea bancilor sa ascunda, in fapt, capcane si ei, in loc sa beneficieze de reduceri si de scutiri si situatii mai avantajoase sa ajunga la final sa fie mai indatorati la finalul acceptarii propunerii bancilor. De asemenea, consumatorii ne-au mandatat si ne-au transmis ca principala lor doleanta e de a beneficia de o rata redusa semnificativ, cu conditia sa nu se prelungeasca perioada de creditare. Modalitatile de reducere a acestor rate sunt multiple: reducere sau eliminare a unor comisioane aparute in contracte, reducerea dobanzilor, a marjelor fixe care se aplica peste indicele monetar, in cazul de fata LIBOR in CHF, sau, chiar asta e dorinta majoritatii, o conversie a creditelor din franci in lei, fie la cursul zilei, prin aplicarea unui discount semnificativ, fie la un curs negociat intre banca si client”, a declarat Alin Iacob.
Din datele centralizate de GCCC, din cei 5.800 de romani cu credite in franci care au mandatat GCCC si AURSF sa ii reprezinte la negocieri, cei mai multi au credite la Bancpost, Volksbank (peste 1.000 de persoane), Raiffeisen Bank si OTP (peste 800 de persoane), Banca Romaneasca si Piraeus Bank (peste 500 de persoane) si Credit Europe Bank (circa 400 de persoane).
„Propunerea noastra initiala a fost de curs istoric + 20%, dar s-a spus mult ca e o propunere populista, insa nu e nici vorba de asa ceva, ci este o prevedere care se va regasi in directiva care va deveni lege din 2016 pentru creditele ipotecare. Aceasta filosofie, care va fi valabila pentru toti cetatenii europeni din 2016, nu vad niciun motiv pentru care sa nu se poata aplica si contractelor in derulare, mai ales tinand cont de faptul ca au fost contracte obtinute prin reclame inselatoare si avem multiple exemple. inainte de criza se imparteau numeroase pliante prin care se garanta stabilitatea francului. Oamenii erau indemnati sau incurajati sa acceseze aceste credite pe ideea ca beneficiaza si de dobanzi mici si de o stabilitate extinsa a creditului. Ne dorim ca bancile sa inteleaga ca aceasta este o mana intinsa de consumatori si sa nu o refuze, sa nu forteze si sa se ajunga la alte modalitati de rezolvare a acestor probleme. Invitatiile catre banci au fost trimise in cursul zilei de marti, dupa finalizarea procesului de preinrolare a celor cateva mii de oameni care ne-au mandatat sa ii reprezentam in negocierile cu bancile. Asteptam raspunsul bancilor in perioada urmatoare. ANPC si-a aratat deschiderea de a negocia in acest spatiu”, a spus Alin Iacob.
Potrivit sefului AURSF, prima runda de negocieri, cu doua banci pe zi, va avea loc pe 2 aprilie, iar ulterior, pana pe 7 aprilie sunt programate negocieri cu echipele celorlalte banci cu credite in CHF. „In perioada 2-7 aprilie ne-am dori sa participe la negocieri echipe ale bancilor si ale consumatorilor si ale celor din GCCC. Nu ne-am dorit sa fie negocieri pe o perioada lunga de timp, tocmai de aceea ne-am dorit sa identificam tipologii si solutii, asa cum unele banci comerciale au propus, dar doar pe o perioada scurta de timp, pentru cateva luni. Acestea nu sunt solutii care sa garanteze consumatorilor ca vor ramane supraindatorati”, a explicat Alin Iacob.
Clauze abuzive, depistate de ANPC, in contractele de creditare
In cadrul conferintei de presa, seful ANPC, Marius Alexandru Dunca, a anuntat ca, de la declansarea crizei francilor elvetieni institutia a primit 240 de reclamatii, din care au fost analizate 176 de sesizari. Bancile risca amenzi de pana la 50.000 de lei daca se constata ca au apelat la practici comerciale incorecte.
„Am tras un semnal de alarma, de fiecare data, catre operatorii financiar-bancari ca sa fie deschisi la discutii, i-am chemat la negocieri. Ne-au spus si mi-au promis ca vin cu cele mai bune solutii pe care le au pentru toti consumatorii, pentru toti cei care sufera din cauza cresterii cursului CHF. Pana acum nu au venit cu nicio solutie, au fost doar cateva cazuri pe care le putem numara pe degetele de la o mana. Le-am cerut sa fie deschisi pentru consumatorii care sunt in pericol sa isi piarda casele. Observ ca nu fac lucrul asta. in aceasta perioada am avut 240 de reclamatii sosite la ANPC, de cand a inceput criza francului. Am analizat 176 dintre aceste sesizari si am constatat clauze abuzive. in fiecare zi vom avea cate un proces verbal pe care il inaintam instantei, plus sanctiune contraventionala, la fiecare banca in parte. Am depistat si ca bancile au ajustat dobanzile, cum au dorit ei, fara sa anunte si fara sa demonstreze cu o formula. De asemenea, am constat modificarea marjei fixe a dobanzii, bancile profitand de necunoasterea consumatorilor sau de o situatie restrictiva din punct de vedere financiar. S-au mai depistat si: comision de penalizare, facut pentru tot creditul, nu doar pentru o rata pe care nu ai putut sa o platesti, comision de risc, care e exclus din OUG 50, comision de administrare, procent din suma intregului credit, comision de rambursare in avans, cu procente mult mai mari decat cele prevazute in OUG 50, neinformare asupra riscului valutar, chiar daca era inclusa clauza de avertizare in conditiile generale de creditare. Acestea sunt doar cateva”, a declarat Marius Alexandru Dunca.
Seful ANPC spune ca institutia pe care o conduce va intocmi zilnic cate un proces verbal si o sanctiune contraventionala pentru banci, iar situatiile vor fi trimise instantelor de judecata pe clauze abuzive. „Daca isi doresc sa stam in procese vom sta numai in procese. Daca nu inteleg situatia romanilor sau situatia clientilor tot la fel vom sta doar in procese. M-as fi asteptat sa fie deschisi, pentru ca le-am spus ca in primul rand sunt si ei consumatori, inainte sa fie bancheri sau directori de banci. Aceasta povara trebuie impartita intre consumator si banca, nu putem sa transferam toata povara catre consumatori si clienti. Mai avem 23 de procese verbale tot pe clauze abuzive, care au fost trimise deja instantelor. Numai la un operator financiar-bancar am deja 4 procese verbale cu sanctiuni, pe care le vom inainta instantelor de judecata. Luam rolul de mediator, ii invitam pe toti operatorii financiar-bancari si inca o data le trag un semnal de alarma sa fie deschisi, sa comunice, sa colaboreze cu clientii care nu isi mai pot plati ratele din cauza cresterii cursului, chiar daca este euro, dolar sau CHF”, a declarat Marius Alexandru Dunca.
AURSF a fost infiintata in toamna lui 2013 si de atunci s-a implicat in sustinerea consumatorilor utilizatori de servicii financiare, prin mai multe proiecte pe care le-a derulat pana in prezent. Printre acestea s-au numarat si implicarea in dezbaterile parlamentare din toamna lui 2014, care vizau conversia in moneda nationala a creditelor acordate in valuta. Din ianuarie 2015, AURSF a sprijinit actiunile GCCC, colaborarea culminand cu un parteneriat constituit in dorinta de a gasi, printr-o negociere cu bancile care au acordat cele mai multe credite in CHF, solutii prin care sa reduca povara de pe umerii consumatorilor.
GCCC este o miscare civica infiintata in ianuarie 2015, in urma exploziei cursului francului elvetian. in prezent grupul numara peste 24.000 de persoane. Pana acum, in cele doua luni de activitate, GCCC a initiat mai multe actiuni, de la mitinguri de protest, pana la pichetari si plati fragmentate, prin care oamenii au incercat sa atraga atentia bancilor si a autoritatilor ca sunt intr-o situatie disperata.
SURSA articolului: b365.ro
CONFERINTA EUROPEANA „SERVICII FINANCIARE CORECTE SI ACCESIBILE – ALTERNATIVE LA BANKINGUL CLASIC”
Pe 11 mai 2015, presedintele AURSF, Alin Iacob, s-a aflat la Madrid, unde a participat in calitate de vorbitor la conferinta europeana „Servicii financiare corecte si accesibile – alternative la bankingul clasic”, organizata de Confederatia Europeana a Familiilor (COFACE) impreuna cu Asociatia de Consumatori ASGECO si cu Institutul Municipal pentru Consumatori din cadrul primariei capitalei Spaniei.
In cadrul prezentarii facute, care a fost unanim apreciata de participanti, Alin Iacob a evocat situatia foarte dificila a debitorilor romani, care nu au acces la solutii pentru a depasi dificultatile financiare cu care se confrunta. O parte importanta a expunerii a fost dedicata situatiei creditelor in CHF, fiind prezentate negocierile care au loc in prezent cu bancile pe plan local. A fost avansata si propunerea de a fi lansata la nivel european o investigatie pe tema creditelor in CHF pentru a se stabili daca au existat incalcari ale legislatiei europene si cine se face responsabil de daunele suferite de consumatori.
AURSF A DEPUS UN MEMORIU LA GUVERN, IN ATENTIA PRIMULUI MINISTRU, PE TEMA CREDITELOR IN CHF
Principala solicitare cuprinsa in memoriu vizeaza adoptarea unei masuri legislative urgente de protectie a populatiei impotriva riscului de depreciere semnificativa a monedei nationale ca urmare a expunerii la produse toxice de creditare, acordate in franci elvetieni si care afecteaza grav un numar important de cetateni ai Romaniei si familiile lor, pe scurt O LEGE A CONVERSIEI CREDITELOR DIN VALUTA IN LEI.
Noi consideram ca toti cetatenii romani, creditati in CHF, au nevoie de o masura globala care sa ii protejeze si care sa reaseze pe o linie de normalitate relatia cu Banca, fara a mai fi expusi la efectele unui risc valutar pe care nici nu il inteleg si pe care nici nu il pot controla.
Este momentul ca acesti cetateni, platitori de taxe si impozite, sa aiba posibilitatea de a putea trai decent si de a contribui in mod eficient la cresterea economiei Romaniei, prin consum, in conditii de normalitate. Majoritatea împrumutatilor sunt cei care contribuie sau ar trebui sa contribuie in mod activ la cresterea econimiei, dar in prezent, acestia nu contribuie decat la bunastarea bancilor, fiind binecunoscut faptul ca, cea mai mare parte a veniturilor acestor oameni sunt directionate pentru achitarea ratelor de credit in detrimentul consumului de orice natura.
Consideram ca fara ajutorul decidentilor din mediul politic, este foarte posibil ca dramele cu care se confrunta deja multi dintre debitori sa se acutizeze si numarul cazurilor dramatice sa se multiplice semnificativ..
Am considerat corect sa dam sansa responsabililor guvernamentali si primului ministru sa citeasca memoriul inainte de a fi postat pe internet sau de a aparea in presa. Tinand seama si de starea de sanatate a premierului, care nu ii va permite sa isi reia activitatea foarte curand, consideram ca acum nu mai exista niciun impediment in postarea integrala a memoriului.
Speram sa primim cat mai curand un raspuns din partea reprezentantilor Guvernului.
01.07.2015 – RAPORT REFERITOR LA DEMERSUL DE NEGOCIERE DE GRUP CU BANCILE CARE AU CREDITAT IN CHF
Mandatul primit de Echipa de Negociere, formata din AURSF si liderii Grupului Clientilor cu Credite in CHF, de reprezentare a intereselor a aproximativ 1.500 debitori cu credite in CHF, a ajuns la final.
Eforturile depuse pentru rezolvarea amiabila a situatiei dificile cu care se confrunta clientii bancilor care au acordat credite in CHF si pentru impartirea poverii intre creditori si debitori, nu au dat rezultatele pe care ni le-am dorit. Bancile, cu mici exceptii, s-au dovedit inflexibile, si nu au venit in intampinarea clientilor cu nicio solutie – fie din cele avansate de Echipa de Negociere, fie proprii. Desi am venit cu numeroase propuneri concrete, niciun argument invocat de noi in cadrul discutiilor si demonstrat cu calcule si simulari nu a fost acceptat de catre institutiile financiare.
Bancile au demonstrat inca o data ca nu doresc sa faca niciun pas catre clientii lor – reprezentati de noi sau nu – in afara propriilor pseudo-solutii pe care le-au adoptat imediat dupa explozia cursului CHF din ianuarie 2015, solutii care in opinia noastra reprezinta doar o tactica de imagine si nicidecum nu sunt de natura a reprezenta o rezolvare pe termen lung in interesul clientului.
Trebuie sa stiti ca nu ne-a fost deloc usor nici macar sa le convingem sa accepte sa se intalneasca cu noi, in ciuda faptului ca am prezentat procurile autentice primite din partea consumatorilor. Desi demersul de negociere a debutat pe 17 martie, cand am trimis invitatiile la discutii (pentru datele de 2, 3, 6 si 7 aprilie), unele banci au acceptat sa se intalneasca cu noi, doar in urma transmiterii mai multor adrese, emailuri si telefoane si inclusiv a unei reclamatii, abia in a doua jumatate a lunii mai (Piraeus Bank, OTP Bank si Bancpost).
Alte banci (Banca Romaneasca, Credit Europe Bank), desi s-au intalnit cu noi cu o intarziere mai mica – la 5 saptamani de la lansarea invitatiei, adica finalul lui aprilie – nu au dat ulterior niciun semn ca au inteles sa vina in intampinarea problemelor cu care se confrunta debitorii cu credite in CHF, cu toate ca noi le-am trimis e-mail-uri si le-am contactat telefonic, atragandu-le atentia ca timpul trece si situatia celor cu credite in CHF devine tot mai grea.
Este de subliniat faptul ca niciuna dintre bancile in discutie nu a fost de acord ca intalnirile sa aiba loc la sediul ANPC si nici ca la intalnirile de la sediul acestora sa fie invitat si un reprezentant al acestei institutii.
Desi ne-a adus deservicii majore de imagine in fata celor care ne-au mandatat, am acceptat solicitarea bancilor de a mentine discretia, pe tot parcursul negocierilor, asupra datelor si orelor de intalnire, a punctelor de vedere exprimate, a solutiilor propuse de ambele parti. Am considerat ca, in felul acesta, vom crea premisele identificarii in comun a unor variante care sa permita indeplinirea mandatului primit din partea consumatorilor – de reducere semnificativa a ratei lunare a creditului si ca bancile vor avea maturitatea sa aprecieze mana intinsa de consumatori si dorinta lor de a gasi o rezolvare ne-litigioasa a problemei. Din pacate, se pare ca, in majoritatea cazurilor, bancile ne-au inselat asteptarile.
In acest moment, situatia se prezinta astfel:
- o singura banca a returnat consumatorilor comisioane de risc/de administrare percepute in mod abuziv si a facut o oferta de discount la soldul creditului (Banca Transilvania, pentru clientii Volksbank). Desi reprezentantii Bancii au precizat in contextul discutiilor purtate ca aceasta oferta este rezultatul unui efort colectiv, care include si demersurile facute de clienti si de reprezentantii acestora, apreciem ca procesul de negociere nu a influentat in mod direct aspectele concrete ale ofertei financiare. Banca nu a acceptat niciuna dintre propunerile facute de noi in cursul celor doua intalniri avute la finalul lunii aprilie – nici macar cele privind oferirea unor dobanzi fixe sau ale unor dobanzi variabile cu o limita asumata de ambele parti in ceea ce priveste posibila crestere/scadere a acestora in viitor;
- o singura banca (Raiffeisen Bank) ne-a pus la dispozitie simulari individuale de conversie a creditului in lei, care implica o reducere a ratelor consumatorilor pentru toata perioada de existenta a creditului, reducere care difera de la caz la caz. Aceasta oferta are, insa, la baza „reteta” stabilita unilateral de banca inainte de inceperea negocierii, nicidecum o repliere pe nevoile consumatorilor sesizate in timpul procesului de negociere.
Astfel, in loc sa propuna o solutie cu adevarat adaptata nevoilor clientilor, banca a ales sa mascheze sub forma ajutorului corectarea propriei politici comerciale astfel incat sa intre intr-o zona de normalitate: reducerea marjei fixe de dobanda, care este printre cele mai mari din piata, prin aducerea ei intr-o zona de competitivitate si eliminarea comisionului lunar/anual de administrare. Echipa de Negociere a sesizat bancii aceste aspecte si a inaintat propuneri pertinente, bazate pe cazuistica bancii, pentru o reconfigurare a ofertei, astfel incat sa reflecte spiritul negocierii.
Banca nu a dat, inca, niciun raspuns la solicitarea Echipei de Negociere in ceea ce priveste aplicarea solutiilor propuse de noi pentru a obtine o reducere semnificativa a ratei lunare, pentru toti consumatorii reprezentati, in conformitate cu mandatul primit;
- una dintre banci ne-a promis ca va oferi propuneri si solutii in urma analizarii rezultatelor unui proiect-pilot aflat la momentul intalnirii in plina desfasurare (OTP Bank), dar nu avem in acest moment nicio indicatie asupra posibilelor propuneri si solutii avute in vedere de banca. Intalnirea la care acestea ar urma sa ne fie aduse la cunostinta va avea loc in dupa-amiaza zilei de 7 iulie;
- una dintre banci ne-a comunicat ca nu are in vedere oferirea de solutii de restructurare/conversie a creditelor, cu acordarea de facilitati pentru consumatori, decat in situatia prezentarii de documente de venit si a documentelor ce atesta starea de sanatate sau alte situatii speciale, din care sa reiasa dificultati majore in ceea ce priveste posibilitatea de plata a ratelor lunare (Credit Europe Bank). In consecinta, niciunul dintre consumatorii reprezentati de noi nu a primit vreo oferta din partea bancii. Mai mult, banca nu a fost de acord sa ofere niciun detaliu asupra gradului de indatorare la care consumatorii devin eligibili pentru solutii de reducere a ratelor din partea bancii, nici asupra altor criterii de acceptare a acestor solicitari. Din abordarea bancii intelegem ca nu isi doreste o solutionare generica a problemei creditelor in CHF, ci stingerea „incendiilor” pe masura ce ele apar, intretinand astfel un raport de dependenta, prin fortarea clientilor sai sa apeleze periodic la bunavointa ei de a le acorda o restructurare.
- Banca Romaneasca si Piraeus Bank nu au raspuns pana in prezent in niciun fel la repetatele noastre solicitari de a ne comunica concluziile la care au ajuns in urma analizarii situatiei consumatorilor reprezentati de noi, desi am agreat impreuna in cadrul discutiilor o a doua intalnire de analiza a optiunilor.
Dupa numeroase insistente, Bancpost a raspuns totusi in cursul zilei de astazi – 01.07.2015 (la ora 16.16) si ne-a comunicat ca se concentreaza in prezent pe definitivarea unor solutii individuale pentru toti clientii creditati in CHF, inclusiv cei reprezentati de Echipa de Negociere. Nu suntem in masura sa confirmam acest aspect – nici ca directie a solutiei, nici ca materializare a initiativei. Demersul pare insa mai mult unul de imagine, avand in vedere ca raspunsul bancii vine la mai bine de 3 luni de la data cand i-a fost adresata invitatia si la o zi dupa finalizarea, cel putin formala, a procesului de negociere, in contextul in care intalnirea cu aceasta banca a avut loc la data de 22.05, iar noi ne-am manifestat toata disponibilitatea de a participa ulterior la orice tip de consultari pe acest subiect.
In ciuda insistentelor noastre, aceste 3 banci nu au trimis vreo oferta pentru consumatorii reprezentati (nici globala, nici individuala). Aceasta atitudine ne demonstreaza nu doar ca aceste banci nu au aratat o reala deschidere in legatura cu problemele financiare ale propriilor clienti ci si faptul ca nu au de gand sa adopte de bunavoie solutii care presupun impartirea poverii, continuand sa afiseze o pozitie de forta in relatia cu clientii. Ne ingrijoreaza tratamentul la care este supus un client obisnuit in incercarea de a discuta cu banca, daca o echipa de negociere formata din oameni cu cunostinte financiare si juridice avansate a avut parte de acest tratament.
Toate intalnirile avute cu bancile au presupus atat o corespondenta premergatoare pentru a le convinge sa se intalneasca cu noi, cat si o pregatire asidua a fiecarei negocieri materializata prin intalniri, studii concrete de caz, analiza diverselor tipuri de contracte de credit si a actiunilor cu caracter potential abuziv, cat si documentarea istorica a evolutiei si evenimentelor asociate creditarii in CHF. La fiecare banca am propus solutii concrete, in anumite cazuri acestea fiind insotite de simulari matematice si mecanisme contractuale, pentru a exemplifica cat mai bine solicitarile noastre.
Ceea ce trebuie subliniat este faptul ca bancile nu admit ca creditul in CHF a fost si este in continuare un produs toxic, la baza oricaror solutii standard oferite de acestea stand argumente care tin de dificultatile consumatorilor in rambursare (dificultati temporare ale debitorului la plata ratelor cauzate de factori externi ca de exemplu pierderea serviciului, diminuarea veniturilor familiei, situatii speciale personale ca de exemplu boli sau decese in familie, etc). In lipsa recunoasterii si asumarii responsabilitatii pentru oferirea catre consumatori si pentru publicitatea agresiva facuta acestui tip de produs, este evident ca nu poate fi vorba despre o „impartire reala a poverii”.
Cu privire la decizia comerciala de a lansa acest produs, bancile au sustinut ca echipelor lor de specialisti le-a fost imposibil sa prevada evolutia acestei valute. Cu toate acestea, bancile pretind de la consumatori cu cunostinte economice mult inferioare sa isi asume consecintele accesarii produsului.
Toate bancile au invocat faptul ca au adresat problema cresterii cursului valutar din ianuarie 2015 prin diverse metode – fixarea cursului la nivelul anterior, actualizarea anticipata a dobanzii, prin preluarea valorii negative a indicelui LIBOR CHF, scaderea marjei fixe de dobanda cu o anumita valoare, pentru o perioada limitata.
De asemenea, cu exceptia BT/VBR, care a returnat comisioanele percepute abuziv prin diminuarea soldului creditului, nicio banca nu si-a manifestat intentia de a adresa global prejudiciul creat consumatorilor de clauzele abuzive existente in contracte.
Va reamintim ca in cadrul discutiilor purtate cu fiecare banca, Echipa de Negociere a cerut gasirea unei solutii de reducere semnificativa a ratei, prin orice varianta posibila, dar acordand prioritate conversiei in lei, simultan cu aplicarea unui discount la soldul creditului (asa cum s-a intamplat in cazul Volksbank/Banca Transilvania).
Consideram ca aceste intalniri au demonstrat ca bancile au o atitudine de superioritate si iresponsabilitate fata de problemele debitorilor, chiar daca inainte de acest demers au afirmat ca vor da dovada de responsabilitate si ca singura solutie pentru rezolvarea acestei situatii este negocierea si implementarea de solutii, discutate intre banca si client. In acest moment, avem certitudinea ca bancile nu sunt dispuse sa reduca povara debitorilor decat in urma adoptarii unei reglementari legislative. De altfel, la inceputul procesului de negociere, cateva institutii de credit au refuzat initial sa se intalneasca cu noi, invocand faptul ca asteapta forma finala a unor masuri legislative aflate la acel moment in dezbatere.
Dorim sa ii asiguram pe toti membrii AURSF in numele carora am negociat ca ramanem angajati, cu toate puterile noastre si cu toate resursele de care dispunem, in sustinerea intereselor lor si ca, in masura in care vreuna dintre banci va veni catre noi cu un raspuns sau cu o solutie care sa vizeze reducerea pe termen lung a ratei lunare de plata, ii vom informa in cel mai scurt timp posibil. De asemenea, le stam la dispozitie cu orice informatie din cursul procesului de negociere care i-ar putea ajuta.
In plus, in contextul in care majoritatea bancilor au ignorat problemele majore cu care se confrunta consumatorii cu credite in CHF si dramele familiale ale acestora, vom continua sa ne luptam cu toata determinarea pentru a convinge decidentii politici din Guvern si Parlament sa adopte o lege a conversiei creditelor din valuta in lei care sa oblige bancile implicate in creditarea in CHF sa isi asume o parte a poverii aflate astazi exclusiv in sarcina debitorilor, precum si partea lor de vina pentru creditarea iresponsabila din perioada 2006-2008.
In data de 9 iulie, vom organiza o conferinta de presa la care vom da detalii complete in legatura cu modul de desfasurare al negocierilor si in care vom raspunde tuturor intrebarilor care ne vor fi adresate, atat de jurnalisti, cat si de consumatorii pe care i-am reprezentat in procesul de negociere.
Conferinta de presa POSTNEGOCIERE
❝
Exista suspiciunea ca bancile ne-au ponegrit in fata clientilor.
spune Alin Iacob, presedintele AURSF.
Presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, a declarat ca a primit informatii de la clientii bancari pe care i-a reprezentat în negocierile cu institutiile de credit ca au fost cautati de reprezentanti ai bancilor, care au încercat sa-i descurajeze sau i-au presat în diverse forme.
„Am avut marea surpriza ca oamenii care ne-au mandatat sa negociem în numele lor sa ne spuna ca au fost cautati de banci, fara ca noi sa fi informati. Banca spunea ca AURSF nu a reusit sa obtina nimic de la banci. Exista suspiciunea ca bancile ne-au ponegrit în fata celor pe care îi reprezentam. Am cerut explicatii de la banci în legatura cu aceste informatii, însa nu le-am primit”, a spus Iacob.
El a mai relatat ca, initial, bancile nu au dorit nici macar sa discute cu reprezentantii AURSF si ai Grupului Clientilor cu Credite în CHF (GCCC). „A fost un demers facut cu cea mai mare deschidere, pentru a muta relatia client-banca înapoi la ghiseu, de la tribunale, unde din pacate au ajuns prea multe, asa cum au declarat bancherii ca îsi doresc”, a mai spus Alin Iacob.
Din pacate, bancile au facut – în majoritatea cazurilor – o simpla manevra de imagine”, a adaugat presedintele AURSF. El a relatat si felul în care bancherii au încercat, prin toate mijloacele, sa zadarniceasca demersurile reprezentantilor debitorilor.
„Întalnirile nu au avut loc pana nu am prezentat procurile autentice. Daca noua ne-a fost atat de greu sa discutam cu bancile, si nici nu le-am clintit, ce asteptari poate avea clientul?”, s-a întrebat Alin Iacob. „Va primi aceleasi pseudo-solutii si va primi niste drafturi de contracte dezavantajoase”, a încheiat acesta.
Catalin Voivozeanu, lider al GCCC, a relatat o alta manevra a bancherilor, menita sa zadarniceasca eforturile de întelegere amiabila. „O banca ne-a comunicat ca va solicita si certificate medicale. Daca esti sanatos, de ce sa te ajutam? Daca esti bolnav, la fel. Daca ai venituri, de ce sa te ajutam? Daca nu ai, îti luam casa”, a spus acesta.