De la disperare la solutie: Cum a devenit AURSF lumina din tunel pentru familia mea – testimonial Dochia Crisan

Ma numesc Crisan Dochia, sunt din Alba Iulia, codebitor si garant ipotecar pentru un credit de 89.000 CHF la Banca Raiffeisen, acordat fiicei mele in iunie 2008.

Precizez ca Banca nu a fost dispusa sa acorde creditul decat in CHF, motivand ca este singura moneda pentru care se califica fiica mea, desi ea a solicitat ca creditul sa ii fie acordat in euro. Dobanda initiala a creditului a fost de 5.5%, cursul chf  la acordare fiind 2,2636 lei. Dupa primul an, banca deja a crescut dobanda cu 1 p.p.

In august 2008, fiica mea a nascut primul copil, din nefericire cu probleme cardiace grave, care din pacate au persistat in timp. In aprilie 2023 copilul a fost operat pe cord deschis, apoi i s-a eliberat un certificat de incadrare in grad grav cu asistent personal.

In luna octombrie 2009, cu ocazia platii ratei, angajata bancii, care cunoastea problema de sanatate a nepoatei, i-a comunicat fiicei mele ca Banca o poate „ajuta” prin incheierea unui act aditional cu o dobanda intermediara de 1,4% pentru 12 luni cu prelungirea contractului. Acest „ajutor” a fost acceptat de fiica mea, intrucat cheltuielile pentru fetita erau foarte mari (recuperare locomotorie, analize, investigatii, internari etc). In luna octombrie 2010, datorita venirii pe lume si a celui de al doilea copil, aceeasi angajata a bancii „ajutat-o” din nou pe fiica mea, banca emitandu-i un nou act aditional, tot pentru 12 luni, cu dobanda intermediara de 2,4%. Fiica mea a acceptat, fara sa-si dea seama ca „ajutorul” facea mai mult rau decat bine.

Desi in actele aditionale banca a stipulat ca poate renunta la comisionul lunar de administrare de 0,15%, acest lucru nu s-a intamplat, comisionul fiind reintrodus in marja. Am facut numeroase sesizari catre banca, pentru ca a crescut nejustificat dobanda la 8,98%, iar suma neplatita in decursul celor 24 luni a fost reesalonata la plata pe perioada contractuala. Banca a raspuns ca s-a beneficiat de „ajutor” prin „solutiile” din cele doua acte aditionale.

M-am adresat OPC Bucuresti, care a sanctionat Banca. Aceasta din urma a contestat procesul verbal in instanta, care a hotarat, definitiv, sa ne fie restituit comisionul de administrare. Banca a depus in cont suma de 3.500 CHF, fara nicio dobanda penalizatoare, desi a solicitat si incasat de la noi o dobanda penalizatoare atunci cand rata a fost platita cu intarziere. Totusi, rata a scazut de la 733 CHF la 600 CHF.

In anul 2017 prin sanctionarea Bancii de catre ANPC, am fost instiintati ca dobanda creditului va fi cea initiala de 5.5%, dar rata a scazut nesemnificativ, cu 35 CHF. Am cerut lamuriri cu privire la modul de calcul, insa nu am primit.

In octombrie 2018, sotul fiicei, celalalt codebitor, a decedat ca urmare unui infarct miocardic. Avea doar 42 ani. Sperand ca banca va reduce dobanda si va micsora ratele, am depus certificatul de deces si referatul medicului legist. Banca nu a raspuns pozitiv solicitarii noastre.

Pentru a scurta relatarea, mentionez ca inainte de a apela la ajutorul AURSF in relatia cu banca, pentru reducerea ratei si a soldului, dupa 12 ani de plati, respectiv jumatate din perioada pe care se intindea rambursarea, soldul creditului era de 62.000 CHF. Practic, nu se platise nici 30% din datorie.

Fiind in aceasta situatie, alaturi de multe alte mii de romani, am cautat solutii si astfel am gasit pe facebook Grupul Clientilor cu Credite în CHF (GCCC). De acolo am auzit despre  Alin Iacob (presedintele AURSF) apoi am citit un articol in economica.net. In cursul anului 2023 am solicitat unui administrator al GCCC un contact al AURSF si am reusit sa ma aud la telefon cu Alin, am sunat ?i am relatat situa?ia noastra.

Ulterior am trimis la AURSF un e-mail cu documentele care sustineau tot ce am relatat mai sus, dansul a preluat cazul si, surprinzator pentru mine, dupa putin timp am fost contactata de serviciul restructurare al bancii, mi-a fost prezentata o oferta la care nu m-as fi asteptat, iar la finalul lunii ianuarie 2024 am semnat noul contract.

Cu ajutorul lui Alin Iacob, cu care am discutat de mai multe ori la telefon, si al AURSF, dar si prin deschiderea aratata in final de banca, care a rezonat dupa interventia AURSF cu situatia grava a familiei noastre, obtinand o incadrare ca si caz social, am reusit sa obtinem o reducere la sold mai mult decat semnificativa si conversia creditului din CHF in lei cu o dobanda foarte redusa, fixa, pentru o perioada de sapte ani.

Asadar, doresc sa-mi exprim recunostinta sincera pentru sprijinul si angajamentul pe care le-a aratat AURSF in procesul de renegociere a conditiilor de plata pentru creditul meu denominat in franci elvetieni. Eforturile lui Alin au fost esentiale pentru stabilizarea situatiei financiare a familiei noastre si pentru oferirea unei perspective mai luminoase in fata dificultatilor de care aproape ca nu am mai crezut ca vom scapa.

In lumina experientei mele pozitive, va incurajez pe toti cei care va confruntati cu provocari similare, sa contactati AURSF si sa beneficiati de serviciile profesioniste si dedicate pe care le ofera. Cu adevarat, AURSF reprezinta o adevarata sursa de sprijin si solutii intr-un domeniu in care statul nu ofera sprijin aproape deloc.

In plus, ii invit pe toti cei care pot sa ofere un ajutor financiar, sa sustina activitatea AURSF prin donatii si sponsorizari. Contributiile noastre pot face o diferenta semnificativa in mentinerea si dezvoltarea serviciilor pe care le ofera asociatia.

_________________

AURSF sprijina romanii care vor sa beneficieze de servicii financiare la standarde europene, pe toti cei care vor sa fie aparati de abuzurile celor care se cred mai presus de legi si reglementari, pe toti cei care vor sa contribuie la echilibrarea raportului de forte dintre drepturile si obligatiile celor care intra in relatii contractuale cu furnizorii si intermediarii de servicii financiare! Insa este foarte greu sa mentinem un nivel ridicat al activitatilor noastre, in lipsa resurselor financiare. Statul roman nu aloca niciun ban sustinerii asociatiilor de consumatori. De aceea, e nevoie de sprijinul tau. Daca vrei sa te implici, poti sustine echipa AURSF cu o donatie: https://www.aursf.ro/donatie/