Necesitatea adoptarii modificarilor Legii darii in plata

Argumente pentru adoptarea unei definitii clare a impreviziunii contractuale

In luna octombrie a anului 2019, AURSF a inaintat Curtii Constitutionale a Romaniei un raport prin care a argumentat necesitatea clarificarii conditiilor de aplicare a impreviziunii contractuale.

Prin Decizia 731/2019, Curtea Constitutionala a Romaniei a validat optica prezentata, in sensul ca a recunoscut existenta unei practici neunitare la nivelul instantelor judecatoresti precum si a interpretarii gresite a Legii 77/2016 si a Deciziei 623/2016 a CCR.

Avand in vedere discutiile aparute in spatiul public, am decis sa publicam acest Raport in sustinerea adoptarii modificarii Legii Darii in Plata, respectiv a PLx 10/2019. Argumentele prezentate CCR sunt valide si astazi si arata de ce este atat de necesara definirea clara a impreviziunii.

Dorim sa subliniem, ca in calitate de participanti activi la adoptarea initiala a acestei legi, am sustinut in permanenta transarea acestor situatii in mod amiabil si nu la nivelul instantelor judecatoresti. Nu a fost niciodata intentia reprezentantilor miscarii consumatoriste ca aceste dosare sa ajunga in instanta ci dimpotriva, intotdeauna am sustinut concilierea intereselor partilor in mod amiabil.

Reamintim faptul ca, miile de litigii aflate in prezent pe rolul instantelor judecatoresti din Romania sunt initiate de catre creditor, care au contestat vehement si agresiv, investind sume importante in costuri cu asigurarea reprezentarii juridice, Legea Darii in plata.