
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 37/2020 si intrata in vigoare la data de 30.03.2020, in contextul efectelor economice generate de pandemia COVID-19, Guvernul Romaniei a adoptat masura amanarii ratelor. Gasiti mai jos raspunsuri la intrebari legate de aceasta ordonanta, date de av. Alexandra Burada.
CUI SE ADRESEAZA MASURA?
- Persoanelor fizice
- Persoanelor juridice
- Intreprinderilor familiale, persoanelor fizice autorizate, profesiilor liberale
ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19.
CE INSEAMNA VENIT AFECTAT DIRECT SAU INDIRECT?
In cazul PERSOANELOR FIZICE:
- Intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia in somaj tehnic ca efect al inchiderii/restrangerii activitatii angajatorului, concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia, reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia, plasarea debitorului in carantina institutionalizata sau izolare la domiciliu, imbolnavirea cu COVID-19 si altele asemenea.
In cazul PFA, IF, II, PROFESII LIBERALE, PROFESII CARE SE EXERCITA IN BAZA UNOR LEGI SPECIALE:
- Daca activitatea a fost intrerupta total sau partial ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente potrivit legii, pe perioada starii de urgenta decretate, cu urmatoarele urmari: restrangerea pietei de desfacere, restrangerea numarului de angajati, diminuarea numarului de furnizori.
In cazul PERSOANELOR JURIDICE:
- Daca detin un certificat de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, sau certificatul pentru situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri prin care se constata diminuarea veniturilor sau a incasarilor sale cu minimum 25% in luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie si februarie 2020 sau activitatea lor a fost intrerupta partial sau total ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente pe perioada starii de urgenta decretata, cu urmatoarele urmari: restrangerea pietei de desfacere, restrangerea numarului de angajati, diminuarea numarului de furnizori s.a.
Persoanele juridice trebuie sa mai indeplineasca o conditie suplimentara si anume sa nu se afle in insolventa la data solicitarii suspendarii rambursarii creditului, conform informatiilor disponibile pe pagina web a Oficiului National al Registrului Comertului.
PENTRU CE TIP DE CREDIT POT SOLICITA AMANAREA RATEI?
Pentru orice tip de credit, indiferent daca acesta este garantat sau nu cu ipoteca, CU CONDITIA CA:
- Sa fi fost contractate inainte de 30.03.2020, inclusiv;
- Data scadentei finale sa fie ulterioara datei de 30.03.2020;
- Sa nu fi fost declarata scadenta anticipata pana la data de 30.03.2020, inclusiv;
- Sa nu inregistreze rate scadente restante, la data de 16.03.2020, inclusiv, sau debitorii sa fi efectuat plata obligatiilor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata.
PE CE PERIOADA POT SOLICITA AMANAREA LA PLATA RATELOR?
Debitorul poate solicita amanarea la plata pentru o perioada cuprinsa intre 1 si 9 luni, dar care nu va putea depasi data de 31.12.2020 (ultima data scadenta a ratei amanate nu poate depati aceasta data).
TERMEN PENTRU TRANSMITEREA SOLICITARII
Debitorii trebuie sa transmita cererea catre creditor cel mai târziu în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.37/2020, adica pana la data de 13 mai 2020.
CE DOCUMENTE IMI SUNT NECESARE?
Pentru PERSOANELE FIZICE: o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca i-au fost afectate veniturile propriisi/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situatia grava generata de pandemia COVID-19 fata de nivelul inregistrat anterior declararii starii de urgenta si se afla in imposibilitatea de a onora obligatiile de plata aferente creditului.
Pentru PFA, IF, II, PROFESII LIBERALE SAU PROFESII CARE SE EXERCITA IN BAZA UNOR LEGI SPECIALE, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca i-au fost afectate veniturile proprii, direct sau indirect, de situatia grava generata de pandemia COVID-19 fata de nivelul înregistrat anterior declararii starii de urgenta si se afla in imposibilitatea de a onora obligatiile de plata aferente creditului
Pentru PERSOANELE JURIDICE o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca i-au fost afectate veniturile proprii, direct sau indirect, de situatia grava generata de pandemia COVID-19 fata de nivelul inregistrat anterior declararii starii de urgenta si se afla in imposibilitatea de a onora obligatiile de plata aferente creditului.
CUM SE TRANSMITE CEREREA?
Cererea se transmite la distanta, în format letric, prin mijloacele communicate de creditori (recomandam consultarea site-urilor oficiale ale creditorilor).
IN CAT TIMP RASPUNDE CREDITORUL?
Creditorul poate raspunde in termen de 15 zile de la transmiterea solicitarii.
POATE FI RESPINSA CEREREA?
Da. Cererea poate fi respinsa, creditorul fiind obligat sa analizeze indeplinirea conditiilor prevazute de Ordonanta de Urgenta nr. 37/2020 si Normele de aplicare.
BINE DE STIUT
- DUPA APROBAREA AMANARII DE CATRE CREDITOR NU SE INCHEIE UN ACT ADITIONAL. NOILE CONDITII VOR FI NOTIFICATE DEBITORULUI PRIN MIJLOACE ELECTRONICE, PRIN POSTA SAU TELEFONIC
- AMANAREA PRODUCE EFECTE DE LA DATA TRANSMITERII CERERII
- DOBANDA DATORATA AFERENTA RATELOR AMANATE SE VA CAPITALIZA (ADICA SE VA ADAUGA DUPA EXPIRAREA PERIOADEI DE AMANARE) LA SOLDUL CREDITULUI CARE SE VA MAJORA PROPORTIONAL. FAC EXCEPTIE CREDITELE IPOTECARE CONTRACTATE DE PERSOANELE FIZICE
- PERIOADA DE CREDITARE STABILITA INITIAL IN CONTRACTUL DE CREDIT POATE FI PRELUNGITA CU O PERIOADA EGALA CU DURATA SUSPENDARII OBLIGATIEI DE PLATA
Daca doresti sa sustii echipa AURSF si, implicit, sa sprijini miscarea consumatorista, poti contribui cu o donatie accesand butonul de mai jos: