Campania Comisiei Europene „Viitorul tau. Alegerea ta.”

Comisia Europeana lanseaza o noua campanie educationala, alcatuita din patru videoclipuri, cu scopul de a conferi consumatorilor din UE, Norvegia si Islanda abilitatea de a lua decizii mai bine informate cu privire la importante subiecte legate de siguranta navigarii pe Internet, protectia datelor, educatie financiara si consum sustenabil.

Fiecare dintre cele patru videoclipuri este disponibil in 26 de limbi si doua durate diferite (1 min. si 20 sec.).

Lansarea campaniei „Viitorul tau. Alegerea ta.” coincide cu Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor si Summitul European al Consumatorilor, asadar ofera o oportunitate extraordinara de creste gradul de constientizare cu privire la drepturile consumatorilor si nevoile din UE, Islanda si Norvegia.

Aceasta campanie educationala este organizata de Comisia Europeana, Directia Generala pentru Justitie si Consumatori (DG JUST) si agentia executiva a acesteia. Campania se va desfasura pana la data de 21 mai, anul acesta.

AURSF va prelua pentru membrii si urmaritorii sai, in special materialele care vizeaza educatia financiara si consumul sustenabil.

EDUCATIE FINANCIARA

Trebuie sa fiti constienti de riscurile si oportunitatile financiare, ca sa faceti alegeri in cunostinta de cauza si sa stiti unde sa cautati ajutor.
Asigurati-va ca sunteti bine informati cu privire la drepturile consumatorilor si ca va dezvoltati abilitatile pentru a va gestiona veniturile si a va imbunatati bunastarea financiara.

Sfaturi despre cum sa va gestionati finantele:

  • Ganditi-va bine daca aveti nevoie de un produs financiar (credit, investitie, asigurare) care ar putea fi riscant, scump sau care sa reprezinte un angajament pe termen lung.
  • Cereti sfatul unui consilier independent daca nu intelegeti o oferta.
  • Cititi cu atentie informatiile precontractuale si incercati sa comparati ofertele de la diferiti operatori.
  • Asigurati-va ca va cunoasteti drepturile. De exemplu, daca achizitionati servicii financiare online, aveti dreptul sa renuntati in termen de 14 zile, datorita legislatiei UE existente in domeniul consumatorilor.
  • Daca aveti probleme cu un furnizor de servicii financiare, contactati un centru european pentru consumatori sau organizatia de consumatori din tara dvs.

Vizionati videoclipul campaniei, in limba romana:

CONSUM SUSTENABIL

In fiecare zi facem alegeri in viata noastra care afecteaza mediul. Consumul si productia sustenabile inseamna a face mai mult si mai bine cu mai putin.

Sfaturi despre cum sa consumati in mod sustenabil:

  • Ganditi-va de doua ori inainte de a cumpara si luati in considerare cumparaturile la mana a doua. Nu cumparati un telefon inteligent, nou, atunci cand cel pe care il aveti la momentul respectiv, inca mai functioneaza.
  • Asigurati-va ca achizitiile dvs. au beneficii pentru mediu. De exemplu, verificati daca au eticheta ecologica UE.
  • Mergeti cu bicicleta, mergeti pe jos sau luati transportul public in loc sa mergeti cu masina sau cu avionul. 2021 este Anul European al Caii Ferate!
  • Nu faceti risipa. Daca aruncati mancare, risipiti resurse naturale si bani. Luati in considerare repararea unui produs defect, in loc sa cumparati unul nou.

Vizionati videoclipul campaniei, in limba romana: