AURSF – un pic mai bine pentru românii care folosesc servicii financiare

Majorarea accelerata a dobanzilor pe piata interbancara produce cosmaruri romanilor cu credite cu dobanzi variabile in lei, ale caror rate sunt calculate in functie de indicele ROBOR. Publicatiile de profil abunda de titluri care confirma situatia, care devine tot mai apasatoare de la zi la zi: „Indicele ROBOR la 3 luni consemneaza o noua zi de crestere”; „ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru credite, continua sa creasca accelerat”; „Creste tensiunea romanilor cu credite in lei, dupa ce ROBOR urca….” „Robor la 3 luni a depasit pragul de 5%”; „ROBOR la 3 luni a urcat la 5,16%”; „ROBOR este la maximele ultimilor 7 ani”.

Romani, treceti de la ROBOR la IRCC!

Pentru a veni in ajutorul romanilor afectati de aceste majorari (pe langa cele care privesc preturile la alimente, energie, carburanti etc), Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a analizat seriile de date aferente indicilor monetari folositi pentru calcularea ratelor de dobanda la creditele bancare pentru populatie (IRCC, ROBOR 3M, ROBOR 6M), de la introducerea IRCC, in luna mai a anului 2019, iar pe 14 aprilie 2022 a facut public rezultatul analizei. Concluzia este una extrem de clara: in peste 98% dintre zilele lucratoare din mai 2019 si pana la momentul analizei, valoarea indicelui IRCC a fost inferioara indicelui ROBOR 3M (ROBOR la 3 luni), iar in peste 99% dintre ele valoarea indicelui IRCC a fost inferioara indicelui ROBOR 6M (ROBOR la 6 luni). Odata cu trecerea timpului, procentul in favoarea IRCC creste si mai mult.

In consecinta, AURSF i-a sfatuit pe romani inca de la mijlocul lunii aprilie sa profite de sansa de a plati rate mai mici la credite, facand uz de dreptul legal de a solicita trecerea de la ROBOR la IRCC, in baza unei cereri formulate catre institutiile de credit, conform unui act normativ adoptat de guvern in 2019.

Multi ne-au urmat deja sfatul, au depus cereri la banci pentru trecerea de la ROBOR la IRCC si fac economii importante la plata ratelor bancare prin trecerea de la ROBOR la IRCC, sumele ajungand pana la cateva sute de lei pe luna, in functie de soldul si de scadenta creditului.

In 8 ani de existenta, am ajutat mii de familii de romani

De la infiintarea asociatiei, in 2013, mii de romani si familiile lor, membrii si simpatizanti AURSF, au fost reprezentati in negocierile cu bancile si au fost ajutati sa isi reduca soldul datoriei sau nivelul ratelor lunare platite.

Totodata, este bine sa stiti de demersurile AURSF, pe langa membrii asociatiei, beneficiaza toti utilizatorii de servicii financiare. Spre exemplu, la initiativa AURSF, Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost de acord sa elimine din norma RCA obligativitatea prezentarii in format fizic, tiparit, a politei RCA. Astfel, cateva milioane de detinatori de polite RCA sunt scutiti, acum, de riscul de a fi amendati in cazul unui control al Politiei rutiere, daca nu au la ei polita in format fizic.

De asemenea, daca astazi contractele de credit sunt incomparabil mai avantajoase pentru consumatori decat in urma cu 10-15 ani, acest lucru se datoreaza in mare masura si AURSF.
Mai multe detalii despre activitatile AURSF in beneficiul consumatorilor utilizatori de servicii financiare, precum si o parte dintre marturille celor ajutati le gasiti pe site-ul asociatiei – www.aursf.ro

Avem nevoie de ajutorul fiecaruia dintre voi!

Din pacate, statul roman nu sustine in niciun fel asociatiile de consumatori, in ciuda faptului ca am facut atat de multe lucruri bune pentru consumatori. Sau poate ca tocmai din acest motiv.
Asa ca, pentru a putea continua, avem nevoie de ajutorul fiecaruia dintre voi! Daca vreti sa beneficiati de servicii financiare la standarde europene, daca vreti sa fiti aparati de abuzuri, daca vreti sa contribuiti la echilibrarea raportului de forte dintre drepturile si obligatiile celor care intra in relatii contractuale cu furnizorii de servicii financiare, daca vreti sa ii putem reprezenta in continuare pe cei care trec prin adevarate drame familiale, va asteptam alaturi de noi!

Redirectionati spre AURSF procentul de 3,5% din impozitul pe venit (care a fost deja retinut automat de catre stat)! Sumele redirectionate catre AURSF din impozitul pe venit vor fi folosite exclusiv in interesul dumneavoastra si al altora care au nevoie de o legislatie echilibrata, care sa puna in prim plan protectia consumatorilor utilizatori de servicii bancare, de asigurari sau ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat.

Detalii despre posibilitatile de redirectionare gasiti apasand urmatorul buton:

Atentie, formularul poate fi depus la fizic sau online la ANAF sau expediat prin Posta doar pana la data 25 mai 2022!

Va multumim!