Cand Imposibilul devine Posibil – testimonial Violeta Pirlea

S-a scris in presa despre Ordinul 837/20.10.2017 emis de ANPC, ordin atacat in instanta si mentinut prin Decizia 1189/01.03.2022 emisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie si despre marea victorie repurtata de ANPC.

De aici incepe (noua) poveste cu cei de la Raiffeisen Bank… Avand un credit vizat de acest Ordin, m-am adresat in luna noiembrie 2022 printr-o adresa catre Raiffeisen Bank prin care solicitam aplicarea acestui Ordin. Asta dupa ce, in 2017, banca imi confirmase printr-o adresa ca ordinul mi se aplica, dar ca trebuie sa astept finalizarea actiunii in instanta.

Raspunsul pe care l-am primit in luna decembrie 2022 de la aceeasi banca imi comunica faptul ca masura dispusa prin acest ordin nu mi se aplica din cauza faptului ca nu am avut „o dobanda initiala care a fost mentinuta fixa timp de un an si care, incepand cu al doilea an de creditare, a fost majorata de banca avand in vedere ca in contract era stipulat ca dobanda este/devine revizuibila in functie de evolutia pietei financiare”.

Analizand din nou foarte atent contractul, Ordinul ANPC, Sentinta Civila 2195/12.07.2019 si Decizia 1189/01.03.2022 emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie, am revenit catre Raiffeisen Bank in luna decembrie 2022 cu o noua solicitare prin care am detaliat si am sustinut cu argumente solide faptul ca acest Ordin trebuie sa mi se aplice si mie. In luna ianuarie 2023 am primit de la banca acelasi raspuns in care era subliniat faptul ca nu am avut dobanda fixa primul an si ca mie mi s-a marit dobanda la mai putin de un an de la momentul semnarii contractului.

Din acest moment au intrat in joc cei doi mari actori fara de care nu as fi reusit imposibilul: ANPC si AURSF. Mentionez ca pe tot parcursul actiunilor mele m-am sfatuit cu domnul Alin Iacob, presedinte AURSF, cu care am mai colaborat in trecut (regasiti tot aici si testimonialul anterior) si fata de care am un respect deosebit.

Am reusit sa obtin la finalul lunii ianuarie 2023 o audienta la presedintele ANPC, domnul Horia Constantinescu, insotita fiind de domnul Iacob. In timpul audientei, la care a participat si doamna Emanuela Gioga, Directorul Directiei Servicii Financiare din cadrul ANPC, am constatat ca ma aflu in fata unor oameni bine pregatiti, care sunt foarte deschisi si care doresc sa isi faca treaba cu profesionalism si cu dedicatie. Dupa ce am prezentat speta, am depus sesizare insotita de raspunsurile bancii din 2022-2023 si de adresa primita de la Raiffeisen Bank in anul 2017, prin care ma informau ca acest Ordin mi se aplica.

In luna aprilie 2023, in Saptamana Patimilor, am primit vestea cea mare: Ordinul se aplica si creditului meu! Pe aceasta cale, doresc sa multumesc din suflet domnului Horia Constantinescu, doamnei Emanuela Gioga si echipei din cadrul ANPC care si-au facut pe deplin datoria (convinsa fiind de faptul ca nu a fost deloc usor) si sa remarc faptul ca inca mai sunt Oameni si Institutii care sa lucreze in slujba cetateanului!

Nu in ultimul rand, multumesc domnului Alin Iacob, caruia i se potriveste pe deplin proverbul „Buturuga mica rastoarna carul mare!”.
Sper din tot sufletul ca lupta destul de grea si de indelungata pe care am dus-o, timpul consumat, nervii etc, sa ii poata ajuta si pe altii sa isi gaseasca dreptatea in relatia cu aceasta banca.

Violeta Pirlea

UPDATE – un scurt clip de multumire pentru AURSF din partea dnei Pirlea