AURSF solicita urgentarea adoptarii decontarii directe obligatorii

Bucuresti, 21.01.2021

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) solicita Ministerului Finantelor sa puna cat mai urgent posibil in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta privind decontarea directa obligatorie a daunelor aferente contractelor de raspundere civila auto (RCA).

Acest mecanism, generalizat la nivelul intregii piete, va permite consumatorilor sa se adreseze propriilor asiguratori pentru a fi despagubiti, in cazul in care vor fi situatia de a fi in postura de pagubiti in cadrul unui contract RCA.

In felul acesta, ne asteptam la o reducere semnificativa a numarului de petitii care vor fi depuse la Autoritatea de Supraveghere Financiara, care au explodat pe parcursul anului trecut.

Reamintim ca AURSF a propus, inca din 2017, de la discutiile pe marginea adoptarii Legii RCA, adoptarea mecanismului de decontare directa obligatorie, pentru a permite consumatorilor sa se adreseze propriilor asiguratori in cazul in care vor fi victimele unui eveniment rutier in care au fost implicati, pentru a evita situatiile in care ramaneau luni de zile cu masina in service sau erau obligati sa se adreseze instantelor pentru a beneficia de o despagubire corecta.

De asemenea, AURSF a atras in repetate randuri atentia asupra costurilor prohibitive impuse de unii asiguratori pentru optiunea de decontare directa, ceea ce constituia o adevarata bariera, fiind un factor important de descurajare a optiunii consumatorilor pentru aceasta modalitate de decontare.

In context, AURSF a initiat opinia pentru introducerea decontarii directe obligatorii, adoptata cu o larga majoritate de membrii Grupului Consultativ de Dialog Permanent in Domeniul Protectiei Consumatorilor de Servicii Financiare Nebancare din cadrul ASF in decembrie 2019.

“Decontarea directa obligatorie va usura situatia consumatorilor care vor fi victimele unui eveniment rutier, acestia nemaifiind obligati sa astepte decontarea din partea asiguratorului soferului vinovat.
In plus, avand in vedere generalizarea la nivelul pietei, decontarea directa obligatorie ar trebui sa determine scaderea, in unele cazuri semnificativa, a pretului politelor RCA pentru consumatorii care au optat in trecut pentru decontarea directa.
Consideram ca decontarea directa obligatorie va determina si o schimbare a comportamentului consumatorilor, care vor fi direct interesati sa aleaga serviciile acelor asiguratori care s-au remarcat prin plata la timp a despagubirilor aferente contractelor RCA si care nu au fost reclamati pentru acest aspect la Autoritatea de Supraveghere Financiara”, afirma Alin Iacob, presedintele AURSF.

Despre AURSF

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) este o asociatie legal constituita care reprezinta interesele utilizatorilor de servicii financiare, membru activ al Grupului Consultativ de Dialog Permanent in Domeniul Protectiei Consumatorilor de Servicii Financiare Nebancare inca de la infiintarea acestuia (in 2015).

De asemenea, AURSF este o organizatie profund implicata in toate dezbaterile publice (parlamentare, de la Ministerul Finantelor Publice, de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, etc) care au vizat schimbarea legii RCA precum si a Normei 20, atat in 2017, cat si in anii care au urmat, in incercarea de imbunatatire a actelor normative si a efectelor acestora asupra consumatorilor utilizatori de servicii financiare.

Presedintele AURSF este membru, din anul 2016, al Board-ului Better Finance, Federatia Europeana a Investitorilor si Utilizatorilor de Servicii Financiare.