
AURSF saluta ultimele decizii ale CCR si CJUE, care vin in sprjinul consumatorilor cu credite, in special a celor acordate in monede straine (in mod deosebit in CHF), care le-au creat acestora mari probleme de ordin familial, social, de sanatate etc.
❝
Consideram ca a venit momentul ca acele banci care in mod constant au refuzat sa ofere solutii rezonabile consumatorilor, sa isi reconsidere rapid pozitia si sa isi asume o parte cat mai importanta din povara suportata pana in prezent exclusiv de consumatori prin explozia cursului CHF si uneori si prin majorarea dobanzilor practicate, ca urmare a unor clauze abuzive. Negocierea directa cu consumatorii, inclusiv cu cei asistati de asociatiile de consumatori specializate pe servicii financiare, ar trebui sa fie calea de urmat de catre banci. In felul acesta, s-ar economisi timp si bani atat de catre consumatori, cat si de catre banci si, in plus, ar exista si sansa restabilirii increderii consumatorilor in banci, element vital pentru o functionare sanatoasa a sistemului bancar,
afirma Alin Iacob, presedintele AURSF.
In sedinta de astazi, 17 iunie 2021, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, a decis cu unanimitate de voturi:
1. A admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile art.8 alin.(5) tezele a doua si a treia din Legea nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.
Cu majoritate de voturi,
2. A respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.4 alin.(1) ind.1-ind.3, (3) si (4), art.5 alin.(3) si (3) ind.1, art.7 alin.(4) si (5) ind.1 din Legea nr.77/2016, precum si Legea nr.52/2020, in ansamblul sau, sunt constitutionale in raport cu criticile formulate.
Puteti citi comunicatul CCR integral, pe linkul urmator: https://www.ccr.ro/comunicat-de-presa-17-iunie-2021/
AURSF reaminteste ca a sustinut inca din 2014-2016 atat o lege a conversiei creditelor in CHF (https://www.aursf.ro/conversie-credite/ ), cat si legea Darii in plata (https://www.aursf.ro/alin-iacob-aursf-interventie-in-comisia-juridica-din-camera-deputatilor-legea-darii-in-plata-a-imobilului-ipotecat/) si a initiat numeroase demersuri, la nivel guvernamental si parlamentar in sprijinul debitorilor, in special al celor cu credite in CHF. De asemenea, AURSF s-a implicat numai de la inceputul pandemiei in rezolvarea a peste 100 de cazuri de consumatori aflati in dificultate financiara, obtinand reduceri importante de datorie sau chiar stergerea ei in cazuri sociale grave, reduceri semnificative de dobanzi si comisioane etc.