Presedintele AURSF a fost selectat din nou de Comisia Europeana intr-un grup de experti

Alin Iacob, presedintele AURSF, a fost selectat ca membru al Payment Systems Market Expert Group (PSMEG), pentru un nou mandat, care expira la 31 decembrie 2025.

Grupul de experti, din care fac parte multi reprezentanti ai principalilor actori din zona sistemelor de plati de la nivel european, consiliaza Comisia Europeana in materie de plati si asista Comisia Europeana in pregatirea reglementarilor si politicilor referitoare la plati, inclusiv in ceea ce priveste prevenirea fraudelor.

Ca membru PSMEG inca din 2012, Alin Iacob a atras, in numeroase ocazii, atentia asupra comisioanelor exagerate care erau platite de consumatorii din tarile non-euro care doreau sa faca plati in euro, asupra capcanelor pentru consumatori si costurilor asociate conversiei valutare dinamice («dynamic currency conversion»), asupra nerespectarii regulamentului 924/2009, etc.
In urma demersurilor sale, preluate si de alti reprezentanti ai organizatiilor europene de consumatori si transpuse ulterior intr-un act normativ comunitar, consumatorii platesc astazi comisioane la platile in euro reduse de cateva zeci de ori.

De asemenea, Alin Iacob si-a adus un aport important si la revizuirea Directivei 1 privind serviciile de plata (PSD 1), iar mai apoi la elaborarea si transpunerea in legislatia nationala a Directivei 2 privind serviciile de plata (PSD 2), la transpunerea reglementarii cu privire la comisioanele interbancare aferente operatiunilor cu cardul (MIFs) si la multe alte initiative in materie de plati.

 

Preiau acest nou mandat intr-un grup de experti la Comisia Europeana pe un subiect extrem de important pentru consumatorii romani, cel al platilor, cu dorinta de a-mi aduce si pe mai departe contributia la dezvoltarea sistemelor de plati la nivel national si european, tinand cont de interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare. Provocarile aferente autentificarii stricte a clientilor, precum si generalizarea platilor instant, la costuri mici pentru consumatori, sunt unele dintre primele mele prioritati. Sper ca, macar de aceasta data, de activitatea mea in cadrul PSMEG sa profite mai mult si decidentii in materie de plati din Romania, precum si participantii la piata.

afirma Alin Iacob, presedintele AURSF.