
Bancile au externalizat activitatile de recuperare a creantelor catre mai multe societati comerciale, autodenumite societati de management al creantelor comerciale. Aceste societati comerciale nu sunt in niciun fel reglementate de autoritati si nici nu trebuie sa parcurga o procedura de acreditare, de autorizare sau de licentiere. Practic, orice SRL cu acces la un call-center propriu sau inchiriat poate sa desfasoare activitati de colectare a creantelor. Din relatari credibile ale mai multor debitori, personalul angajat al acestor societati foloseste tehnici de presiune psihica absolut inacceptabile asupra debitorilor, suna dimineata foarte devreme si seara foarte tarziu, atat debitorii, cat si rudele si vecinii acestora, apeleaza inclusiv colegii de serviciu ai debitorilor, folosind un limbaj agresiv, menit sa-i intimideze pe debitori, trimite scrisori care atat prin continut, cat si prin ambalajul lor sunt menite sa aduca atingere demnitatii umane a debitorilor. In plus, aceste societati refuza in mod constant sa prezinte debitorilor contractele de cesiune de creanta in baza carora au preluat datoriile debitorilor si nu informeaza corect debitorii in legatura cu drepturile acestora.
Mai mult, desi achizitioneaza debitele la valori cuprinse intre 2 si 10% din valoarea nominala a acestora, incearca sa obtina de la debitori sume cat mai mari, in ciuda faptului ca cei mai multi dintre acestia inregistreaza dificultati financiare majore, care le pun in pericol insasi existenta.
In plus, in ciuda faptului ca aceste societati comerciale inregistreaza venituri importante din recuperarea creantelor, majoritatea societatilor de management al creantelor comerciale raporteaza la ANAF rezultate financiare negative, ceea ce face ca bugetul statului sa nu beneficieze de pe urma existentei acestor societati.
Avand in vedere toate aceste aspecte, precum si bunele practici identificate la nivel european intr-un studiu realizat de London Economics pentru Comisia Europeana, AURSF solicita autoritatilor romane sa intreprinda rapid demersuri legale pentru reglementarea si autorizarea activitatii acestui tip de societati, precum si pentru stabilirea modului in care personalul acestor societati poate interactiona cu debitorii, fara a le leza demnitatea umana si fara a exercita presiuni psihice asupra debitorilor.
Printre aceste masuri mentionam:
- reglementarea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca societatile de management al creantelor comerciale (capital minim, numar de persoane angajate, conditii de competenta profesionala pentru conducatorii societatilor, autorizatiile pe care trebuie sa le detina, etc.);
- reglementarea stricta a comportamentului personalului societatilor de management al creantelor comerciale care intra in contact cu debitorii;
- reglementarea informatiilor pe care societatile de management a creantelor comerciale sunt obligate sa le puna la dispozitia debitorilor.