
Declansarea crizei financiara a aratat pentru prima oara in Romania necesitatea introducerii regimului insolventei persoanelor fizice. Foarte multe familii au ajuns in situatia sa acumuleze restante la credite, din cauza reducerii veniturilor si pierderii locului de munca, deseori pe fondul majorarii ratelor (de multe ori in mod abuziv). Declansarea procedurilor de executare silita conduce la vanzarea bunurilor imobiliare ale clientilor la preturi foarte mici. Sunt situatii cand clientii raman in continuare datornici, urmand a suporta retineri salariale pe perioade nedeterminate. Aceste practici determina ca persoanele ajunse in stadiul executarilor silite sa nu mai aiba posibilitatea de a-si reveni din punct de vedere financiar. Deseori, apare fenomenul de excluziune sociala, victime fiind inclusiv copiii.
Legea insolventei persoanelor fizice le va acorda dreptul la un nou inceput acestor familii. Reducandu-le povara datoriilor, acestea isi pot gradual pune situatia financiara in ordine, pentru a se putea reintegra apoi in societate.
Legea insolventei persoanelor fizice nu este un program asistenta sociala (pentru ca nu cheltuie fonduri de la bugetul de stat) si nici nu implica la o redistribuire a averii, in detrimentul bancilor. Aceasta lege doar forteaza bancile sa accepte realitatea: anumite persoane nu mai pot rambursa creditele, iar continuarea executarii silite pune in pericol insasi dreptul la viata al persoanelor vizate.
AURSF sustine introducerea unei legi a insolventei persoanelor fizice, care sa permita stergerea partiala sau totala a datoriilor, in functie de situatia financiara personala a solicitantilor.
La fel ca in restul tarilor din UE, punerea in practica a acestui mecanisme ar putea fi asigurata prin intermediul instantelor de judecata, astfel incat prevederile legale sa fie aplicate doar in situatiile justificate.