Interventia lui Alin IACOB, presedintele AURSF, la cea de-a doua editie a evenimentului Banking Forum by Financial Intelligence.

 Alin IACOB, Presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), a fost speaker la cea de-a doua editie a evenimentului Banking Forum by Financial Intelligence.

Alin a punctat cateva din provocarile cu care s-au confruntat consumatorii de servicii financiare de-a lungul anului:

– cei care au avut restante inainte de izbucnirea pandemiei, n-au putut sa beneficieze de amanarea ratelor
– onorarii extraordinar de mari la executarile silite
– majorarile preturilor la energie
– problema nerezolvata a celor cu credite in franci elvetieni la bancile care nu au propus solutii avantajoase pentru consumatori
 
A crescut semnificativ numarul consumatorilor care s-au adresat AURSF pentru a fi ajutati prin demersuri directe in relatia cu bancile sau prin reprezentarea lor la CSALB. Pentru cazurile sociale, multe banci mari au inteles situatiile grele cu care se confruntau unii dintre consumatorii reprezentanti, iar unele dintre ele au oferit solutii extrem de avantajoase.
 
Au fost, insa si banci care au prezentat un grad mare de rigiditate, sabotand astfel dorinta AURSF si a consumatorilor, de a le rezolva problemele, fara a apela la avocati.
 
Alin Iacob a facut din nou apel catre comunitatea bancara – in special catre acele banci reticente in continuare – solicitandu-le sa-si schimbe atitudinea fata de consumatori si asociatiile de consumatori care ii reprezinta, pentru a creste increderea reciproca.
 
A amintit, de asemenea, propunerea Comisiei Europene de revizuire a directivei creditului de consum, care vorbeste, in premiera, de o posibila solutie de plafonare a dobanzilor la credite.
 
Alin Iacob a reiterat nevoia pe care o au utilizatorii serviciilor financiare de asociatiile de consumatori, aratand ca de demersurile AURSF beneficiaza toti consumatorii, nu doar membrii asociatiei. Anul trecut, la initiativa AURSF, Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost de acord sa elimine din norma RCA, obligativitatea prezentarii fizice a politei RCA, la controalele din trafic ale Politiei.
 
Presedintele AURSF a subliniat si necesitatea gasirii de solutii de finatare pentru asociatiile de consumatori implicate in demersuri concrete de rezolvare a situatiei consumatorilor.
 
La finalul interviului, Alin Iacob a aratat ca educatia financiara trebuie sa reprezinte o prioritate nationala, propunand constituirea unui comitet national pentru educatie financiara, pe model italian (Comitatul Edufin), care sa urgenteze demersurile de adoptare a unei strategii nationale de educatie financiara.
 
Puteti viziona intreaga interventie a presedintelui AURSF in inregistrarea de mai jos: