
AURSF este profund nemultumita de solutia propusa de proiectul de lege adoptat de guvern care vizeaza modificarea Legii 134/2010 privind Codul de Procedura Civila
In viziunea AURSF, singura solutie acceptabila o reprezinta mentinerea incuviintarii executarii silite in atributiile instantelor de judecata. Pozitia adoptata de AURSF se regaseste, pe larg, in scrisoarea trimisa Ministerului Justitiei pe 23.02.2014.
Asociatia a trimis astfel Ministerului Justitiei pozitia sa cu privire la inlocuirea instantelor de judecata cu executorii judecatoresti in materia incuviintarii executarii silite, intrucat este ingrijorata din mai multe puncte de vedere:
- prin aceasta propunere se incalca principii de drept fundamentale, in principal autonomia si separatia puterilor in stat, avand in vedere ca executorii judecatoresti nu sunt parte a puterii judecatoresti.
- considera ca scoaterea din atributiile instantelor a acestei proceduri necontencioase si darea ei in competenta executorilor judecatoresti poate deschide calea marilor abuzuri asupra debitorilor. Executorii sunt in primul rand interesati in satisfacerea creditorului, care poate fi asimilat ca si “client”, si nu de respectarea drepturilor legitime pe care debitorul de buna credinta le are si pe care legea si cei care o aplica trebuie sa i le protejeze.
- schimbarea Codului de Procedura Civila dupa o perioada foarte scurta de la intrarea sa in vigoare poate deschide calea unor permanente contestari si modificari ale acestuia, ceea ce este de natura sa dauneze asupra stabilitatii cadrului juridic existent in tara noastra.
In cadrul scrisorii trimise, Asociatia subliniaza ca o atare solutie a mai fost incercata de legiuitor si in trecut, dar Curtea Constitutionala a considerat neconstitutional transferul incuviintarii executarii silite dinspre instante catre executorii judecatoresti.