Ce a facut AURSF pentru romani in 2022

Dragi prieteni,

Anul 2022 a adus multe noutati in activitatea Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), dar am continuat si proiectele incepute anterior.

La nivel national, in 2022 AURSF a devenit membra a Consiliului Consultativ de pe langa Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si ne-am continuat activitatea in cadrul Colegiului de Coordonare al SALFIN (entitatea de solutionare alternativa a litigiilor din asigurari, piete de capital si pensii private), in Colegiul Consultativ al Consiliului Concurentei si in cadrul Grupului de Dialog Permanent pentru Protectia Consumatorilor din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Am continuat sa reprezentam GRATUIT membrii AURSF in relatia cu furnizorii de servicii financiare si la CSALB, sprijinindu-i in obtinerea de reduceri semnificative ale soldului creditelor, in diminuarea ratelor, in recuperarea banilor pierduti de pe card prin phishing si in multe alte probleme cu care s-au confruntat.

Un moment important pentru toti consumatorii romani, nu doar pentru membrii AURSF, l-a reprezentat comunicatul de presa din aprilie, prin care i-am indemnat pe toti romanii cu credite in lei cu dobanzi variabile, luate inainte de mai 2019, sa treaca de la ROBOR la IRCC si sa economiseasca sute de lei lunar sau chiar mai mult, in functie de soldul si scadenta creditului. Spre satisfactia noastra, au fost zeci de mii de romani care ne-au urmat sfatul, astfel incat astazi ei si familiile lor resimt o presiune mai mica decat daca ar fi ramas pe ROBOR. Desigur, inca si mai bine a fost de cei care au reusit sa isi refinanteze anul trecut creditele cu dobanzi fixe de 4-5% pe an, macar pentru urmatorii cativa ani si stau acum linistiti, departe de turbulentele de pe piata monetara.

La nivel international, a fost de asemenea un an foarte bun pentru AURSF, care a primit, prin presedintele Asociatiei, un nou mandat de membru in Board-ul Federatiei Europene a Utilizatorilor de Servicii Finnciare (Better Finance) si, inca si mai important, a obtinut increderea colegilor pentru extrem de onoranta pozitie de Presedinte al FSUG (grupul de experti reprezentand interesele utilizatorilor europeni de servicii financiare de la nivelul Comisiei Europene).

Am continuat reprezentarea intereselor consumatorilor utilizatori de servicii financiare si la nivelul Banking Stakeholder Group din cadrul Autoritatii Bancare Europene (EBA), aducand in atentie problemele si provocarile cu care se confrunta romanii care utilizeaza produse si servicii bancare, de la credite la plati si la conturi curente.

Dar cea mai mare satisfactie este ca am continuat sa ajutam, si in 2022, multi consumatori sa depaseasca marile greutati cu care se confrunta. Nu este nimic mai frumos si mai emotionant decat sa vezi fericirea din ochii si din glasul celor ajutati.

„Sperantele noastre s-au materializat cu ajutorul AURSF, si am reusit sa avem o solutie favorabila din partea celor de la banca, carora vreau sa le multumesc foarte mult pe aceasta cale pentru ca au dat dovada de umanitate si ca au inteles situatia foarte grea prin care trecem”.

„AURSF a insistat inca odata in fata reprezentantilor bancii si, dupa negociere, banca mi-a propus o solutie prin care mi-a redus soldul creditului, mi-a transformat creditul din CHF in lei si implicit mi-a redus rata lunara”.

„Din luna decembrie, dobanda creditului a fost calculata prin inlocuirea indicelui ROBOR 3M cu IRCC si graficul de rambursare a fost actualizat. De asemenea, mi-a fost returnata si diferenta de dobanda la credit (de la ROBOR la IRCC), de la data inregistrarii cererii si pana in prezent”.

Sunt doar cateva dintre gandurile primite de la unii membri AURSF pentru care am intervenit si pentru care am reusit sa rezolvam amiabil litigiile sau situatiile delicate pe care le traversau in relatia cu institutia financiara, fara niciun fel de cost pentru cei in cauza. Cine vrea sa citeasca mai multe marturii ale celor ajutati, o poate face cu un singur click:

Poate ca are sens sa va invitam sa cititi mai mult despre cateva activitati si actiuni importante ale AURSF de pe parcursul anului 2022.

In ianuarie, AURSF a solicitat o ampla dezbatere nationala privind viitorul pensiilor administrate privat, facand publice cateva idei de baza despre acest subiect si subliniind ca eliminarea posibilitatii de incasare integrala a sumei acumulate in patrimoniul personal al fiecarui participant nu este o varianta acceptabila pentru participanti.

In aprilie, asa cum am amintit si anterior, pe fondul majorarii accelerate a dobanzilor pe piata interbancara, AURSF a facut publica analiza seriilor de date aferente indicilor monetari folositi pentru calcularea ratelor de dobanda la creditele bancare pentru populatie (IRCC, ROBOR 3M, ROBOR 6M), de la introducerea IRCC (mai 2019), fiind singura entitate care si-a asumat recomandarea de trecere de la ROBOR la IRCC, iar în felul acesta zeci de mii de familii de români care ne-au ascultat sfatul au facut economii importante la plata ratelor bancare

In octombrie, AURSF a intervenit pe marginea proiectului Strategiei Nationale pentru dezvoltarea pietei de capital si a solicitat cresterea importantei acordate investitorilor individuali in Strategia nationala privind piata de capital. Observatiile si propunerile noastre la acest proiect, pot fi citite mai jos.

Si vestea buna este ca vom continua si in 2023! Cu pasiune si entuziasm, pentru ca a incerca sa faci bine este o misiune nobila, care ne insufleteste si ne da mereu puterea de a continua. Insa pentru a putea sa obtinem rezultate si mai bune si sa ne implicam in si mai multe proiecte, in beneficiul oamenilor, pentru a ne crea o echipa care sa poata transforma AURSF dintr-o asociatie bazata pe pasiune si voluntariat intr-o institutie capabila sa ajute romanii utilizatori de servicii financiare la o scara mult mai mare, avem mare nevoie de sprijinul fiecaruia dintre voi. De la un gand sau o vorba buna si de la o postare pe o retea de socializare pana la un ajutor financiar concret, prin redirectionarea sumelor deja platite sub forma de impozit pe venit sau pe profit, orice sprijin este mai mult decat binevenit.

Mai multe detalii despre cum puteti sa ne ajutati ca sa putem sa va ajutam, gasiti daca intrati pe www.aursf.ro si apasati butonul

Puteti, de asemenea, sa faceti o donatie catre noi apasand butonul

Ne gandim cu drag la voi si va dorim sa aveti parte de un An Nou cu cat mai putine provocari si necazuri si cu cat mai multe clipe fericite!

Alin Iacob
Presedinte AURSF