AURSF recomanda consumatorilor sa treaca de la ROBOR la IRCC

Bucuresti, 14.04.2022

In contextul majorarii accelerate a dobanzilor pe piata interbancara, Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a analizat seriile de date aferente indicilor monetari folositi pentru calcularea ratelor de dobanda la creditele bancare pentru populatie (IRCC, ROBOR 3M, ROBOR 6M), de la introducerea IRCC, in luna mai a anului 2019.

Rezultatul analizei este extrem de clar. In peste 98% dintre zilele lucratoare din mai 2019 si pana in prezent, valoarea indicelui IRCC a fost inferioara indicelui ROBOR 3M (ROBOR la 3 luni), iar in peste 99% dintre ele valoarea indicelui IRCC a fost inferioara indicelui ROBOR 6M (ROBOR la 6 luni).

Aceste rezultate vin sa dovedeasca o data in plus justetea deciziei luate de Guvern in 2019 de a se trece de la un indice calculat pe baza cotatiilor la un indice calculat pe baza tranzactiilor efective, principiu care a fost sustinut intotdeauna de AURSF.

Consumatorii care au luat credite in lei din mai 2019 si pana astazi cu dobanzi variabile au beneficiat de avantajul indus de IRCC, insa foarte multi dintre cei care au incheiat contractele de credit anterior lunii mai 2019 sunt in continuare afectati de nivelurile superioare ale ROBOR fata de IRCC si continua sa plateasca rate mai mari la creditele contractate.

AURSF ii informeaza pe consumatorii care mai au contractele de credit exprimate in functie de ROBOR ca au dreptul legal de a solicita trecerea de la ROBOR la IRCC, in baza unei cereri formulate, la care institutiile de credit au obligatia sa raspunda in termen de maximum 60 de zile si sa incheie un act aditional cu consumatorii.

Daca ROBOR 3M a depasit 4,7%, iar ROBOR 6M a depasit 4,8%, IRCC aplicat in contractele de credit pana la finalul lunii iunie va fi de 1,86%, iar in trimestrul urmator de 2,65%, in conditiile in care, in acest an, in contextul cresterii dobanzii de politica monetara pentru a contracara inflatia, ROBOR va continua sa creasca, depasind 5% si poate chiar 6%.

Consumatorii cu credite in lei cu dobanzi variabile pot face economii lunare importante la plata ratelor bancare prin trecerea de la ROBOR la IRCC. Economiile sunt cu atat mai mari cu cat soldul creditului este mai mare, iar perioada ramasa pana la scadenta este mai indelungata. In contextul exploziei preturilor la alimente, energie, gaze naturale, carburanti, etc. consideram ca ar fi bine sa profite de sansa pe care o au de a plati rate mai mici macar la credite. De asemenea, facem apel catre institutiile de credit sa raspunda favorabil si cu celeritate solicitarilor consumatorilor, intr-un termen mult mai scurt decat cel prevazut in legislatie, pentru a le permite sa beneficieze cat mai curand de aceasta gura de oxigen

afirma Alin Iacob, presedintele AURSF

Despre AURSF

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) – www.aursf.ro –
este o asociatie legal constituita, infiintata in 2013, care reprezinta interesele utilizatorilor de servicii financiare.

De asemenea, AURSF este o organizatie profund implicata in toate dezbaterile publice (parlamentare, de la Ministerul Finantelor Publice, de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, etc) care vizeaza problematica serviciilor financiare si impactul politicilor din domeniu asupra consumatorilor.

Presedintele AURSF este membru, din anul 2016, al Board-ului Better Finance, Federatia Europeana a Investitorilor si Utilizatorilor de Servicii Financiare.