
Bucuresti,
07.12.2023
AURSF solicita Guvernului sa respecte legea si angajamentele asumate de Romania prin PNRR si sa nu-i sacrifice din nou pe participantii la Pilonul II de pensii administrate privat.
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a luat cunostinta din presa despre aparitia in spatiul public a unui proiect de ordonanta de urgenta prin care se propune amanarea cu doi ani a majorarii prevazute de lege si de PNRR a contributiei participantilor la Pilonul II de pensii administrate privat de la 3,75% la 4,75%.
Majorarea contributiei la 4,75% ar fi reprezentat, oricum, doar o reparatie partiala a deciziei de la inceputul anului 2018, cand Guvernul a redirectionat catre Pilonul I un procent de 0,5% din veniturile brute ale participantilor, in detrimentul patrimoniului personal al acestora de la Pilonul II – desi a pretins, in preambulul actului normativ, ca participantii la Pilonul II nu vor fi afectati.
Aceasta noua propunere de afectare a drepturilor celor peste 8 milioane de participanti la Pilonul II este inacceptabila, nu are niciun fundament si reprezinta o incalcare nu doar a legii in vigoare, ci si a angajamentelor asumate de Romania prin PNRR.
„Solicitam Guvernului sa renunte la afectarea drepturilor a peste 8 milioane de romani si sa nu-i priveze pe viitorii pensionari de drepturile care li se cuvin. Avem speranta ca reprezentantii executivului vor identifica alte surse de venituri si vor gasi alte solutii de echilibrare a bugetului, in afara contributiilor participantilor la Pilonul II de pensii administrate privat”
afirma Alin Iacob, presedintele AURSF.
Reamintim ca AURSF este organizatia cea mai activa si mai implicata care reprezinta interesele participantilor in sistemele de pensii administrate privat, singura asociatie care in 2018 a intervenit inclusiv in dezbaterile parlamentare cu ocazia transferului contributiilor de la angajat la angajator, pentru a semnala abuzul comis la adresa participantilor la Pilonul II si al detinerilor personale ale acestora.
Am solicitat de atunci si pana astazi, in mod constant, pastrarea echivalentului vechii contributii de 5,1%, prin majorarea procentului de la 3,75% (cat a fost stabilit printr-un act normativ care a pretins ca nu va afecta participantii si cat este inca in prezent) la 4,25% (cat ar fi trebuit sa fie, pentru a nu ii prejudicia pe participanti fata de situatia anterioara), insa din pacate solicitarile noastre au fost ignorate de cei chemati sa adopte decizii in acest sens.
In consecinta, 0,5% din salariul brut al fiecarui participant este deturnat luna de luna din patrimoniul personal al participantului in bugetul de pensii publice.
In masura in care si acest nou apel va fi ignorat de decidentii politici din Romania, AURSF isi rezerva dreptul a a informa Comisia Europeana si organizatiile europene care apara interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare despre situatia existenta si va solicita interventia acestora, in sprijinul milioanelor de romani afectati.
Despre AURSF
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) – www.aursf.ro – este o asociatie legal constituita, infiintata in 2013, care reprezinta interesele utilizatorilor de servicii financiare.
De asemenea, AURSF este o organizatie profund implicata in dezbaterile publice (parlamentare, de la Ministerul Finantelor, de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, etc) care au vizat problematica pensiilor administrate privat.
Presedintele AURSF este membru, din anul 2016, al Board-ului Better Finance, Federatia Europeana a Investitorilor si Utilizatorilor de Servicii Financiare, iar din 2022 este presedintele Grupului de Experti al Utilizatorilor de Servicii Financiare (FSUG), constituit pe langa Comisia Europeana.