7 banci mari din Romania, chemate la ANPC pentru negocieri

7 banci mari din Romania, chemate la ANPC pentru negocieri privind creditele în franci elvetieni

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii si Financiare (AURSF) si Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC) ii cheama la negocieri, la sediul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), pe reprezentantii a 7 banci mari din Romania pentru a participa la negocieri privind creditele in franci elvetieni. seful ANPC anunta ca, daca bancile nu sunt deschise la negocieri si nu vor sa remedieze problema, ANPC va intocmi zilnic procese verbale, pe care le va inainta instantelor de judecata, si va amenda bancile care incalca drepturile clientilor. Presedintele institutiei spune ca ANPC a primit pana acum 240 de sesizari din partea clientilor si a depistat numeroase clauze abuzive in contractele de creditare intocmite de banci.

AURSF si GCCC au lansat oficial, miercuri, parteneriatul care vizeaza initierea negocierilor de grup intre clienti si bancile care au acordat cele mai multe credite in franci elvetieni, respectiv Bancpost, Volksbank, Piraeus Bank, Raiffeisen, OTP, Banca Romaneasca si Credit Europe Bank. Reprezentantii acestor banci vor fi invitati la negocieri privind creditele in franci elvetieni.

AURSF si GCCC vor sa discute in fiecare zi, la sediul ANPC, in perioada 2-7 aprilie, cu reprezentantii a cate doua banci pentru a stabili conditii mai bune pentru cei 5.800 de romani cu credite in franci elvetieni, care au apelat la AURSF si GCCC pentru a-i reprezenta in negocierile cu bancile. La negocieri vor participa si oficialii ANPC, institutia avand calitate de mediator.

„Am depus si un proiect de lege la Parlament, atat la Senat si la Camera Deputatilor, cat si la Guvernul Romaniei. Nu s-a adoptat niciun fel de lege, niciun fel de reglemenatare in acest domeniu. Pentru ca nu am obtinut pe cale legislativa reglementarea acestei situatii am ajuns la concluzia ca trebuie sa negociem cu bancile in vederea scaderii ratelor clientilor. Am incercat sa facem asta si in urma declaratiilor BNR-ului, care a anuntat ca aceasta ar fi unica solutie si singura viabila. Prin urmare, am initiat un parteneriat cu AURSF, cu care vrem sa negociem cu bancile, sa ajungem la un numitor comun si ei sa dea dovada ca sunt responsabili si ca isi asuma o parte din creditele iresponsabile acordate in perioada 2007 – 2008″, a declarat Catalin Voivozeanu, unul dintre initiatorii GCCC.

Alin Iacob, presedintele AURSF, spune romanii care au luat credite in franci si-ar fi dorit ca rezolvarea acestei probleme sa fie facuta pe cale legislativa sau prin ordonanta de urgenta, pe care au solicitat-o din ianuarie. „Din pacate nu s-a mers pe solutia practicata in alte state membre, precum Ungaria sau Croatia, dar in aceste conditii nu ne revine decat posibilitatea de a continua printr-o solutie de negociere. O solutie unilaterala si individuala asa cum doresc bancile este foarte neprofitabila pentru consumatorul mediu. Oamenii chiar ne-au spus ca se tem ca propunerile pe care le primesc din partea bancilor sa ascunda, in fapt, capcane si ei, in loc sa beneficieze de reduceri si de scutiri si situatii mai avantajoase sa ajunga la final sa fie mai indatorati la finalul acceptarii propunerii bancilor. De asemenea, consumatorii ne-au mandatat si ne-au transmis ca principala lor doleanta e de a beneficia de o rata redusa semnificativ, cu conditia sa nu se prelungeasca perioada de creditare. Modalitatile de reducere a acestor rate sunt multiple: reducere sau eliminare a unor comisioane aparute in contracte, reducerea dobanzilor, a marjelor fixe care se aplica peste indicele monetar, in cazul de fata LIBOR in CHF, sau, chiar asta e dorinta majoritatii, o conversie a creditelor din franci in lei, fie la cursul zilei, prin aplicarea unui discount semnificativ, fie la un curs negociat intre banca si client”, a declarat Alin Iacob.

Din datele centralizate de GCCC, din cei 5.800 de romani cu credite in franci care au mandatat GCCC si AURSF sa ii reprezinte la negocieri, cei mai multi au credite la Bancpost, Volksbank (peste 1.000 de persoane), Raiffeisen Bank si OTP (peste 800 de persoane), Banca Romaneasca si Piraeus Bank (peste 500 de persoane) si Credit Europe Bank (circa 400 de persoane).

„Propunerea noastra initiala a fost de curs istoric + 20%, dar s-a spus mult ca e o propunere populista, insa nu e nici vorba de asa ceva, ci este o prevedere care se va regasi in directiva care va deveni lege din 2016 pentru creditele ipotecare. Aceasta filosofie, care va fi valabila pentru toti cetatenii europeni din 2016, nu vad niciun motiv pentru care sa nu se poata aplica si contractelor in derulare, mai ales tinand cont de faptul ca au fost contracte obtinute prin reclame inselatoare si avem multiple exemple. inainte de criza se imparteau numeroase pliante prin care se garanta stabilitatea francului. Oamenii erau indemnati sau incurajati sa acceseze aceste credite pe ideea ca beneficiaza si de dobanzi mici si de o stabilitate extinsa a creditului. Ne dorim ca bancile sa inteleaga ca aceasta este o mana intinsa de consumatori si sa nu o refuze, sa nu forteze si sa se ajunga la alte modalitati de rezolvare a acestor probleme. Invitatiile catre banci au fost trimise in cursul zilei de marti, dupa finalizarea procesului de preinrolare a celor cateva mii de oameni care ne-au mandatat sa ii reprezentam in negocierile cu bancile. Asteptam raspunsul bancilor in perioada urmatoare. ANPC si-a aratat deschiderea de a negocia in acest spatiu”, a spus Alin Iacob.

Potrivit sefului AURSF, prima runda de negocieri, cu doua banci pe zi, va avea loc pe 2 aprilie, iar ulterior, pana pe 7 aprilie sunt programate negocieri cu echipele celorlalte banci cu credite in CHF. „In perioada 2-7 aprilie ne-am dori sa participe la negocieri echipe ale bancilor si ale consumatorilor si ale celor din GCCC. Nu ne-am dorit sa fie negocieri pe o perioada lunga de timp, tocmai de aceea ne-am dorit sa identificam tipologii si solutii, asa cum unele banci comerciale au propus, dar doar pe o perioada scurta de timp, pentru cateva luni. Acestea nu sunt solutii care sa garanteze consumatorilor ca vor ramane supraindatorati”, a explicat Alin Iacob.

Clauze abuzive, depistate de ANPC, in contractele de creditare

In cadrul conferintei de presa, seful ANPC, Marius Alexandru Dunca, a anuntat ca, de la declansarea crizei francilor elvetieni institutia a primit 240 de reclamatii, din care au fost analizate 176 de sesizari. Bancile risca amenzi de pana la 50.000 de lei daca se constata ca au apelat la practici comerciale incorecte.

„Am tras un semnal de alarma, de fiecare data, catre operatorii financiar-bancari ca sa fie deschisi la discutii, i-am chemat la negocieri. Ne-au spus si mi-au promis ca vin cu cele mai bune solutii pe care le au pentru toti consumatorii, pentru toti cei care sufera din cauza cresterii cursului CHF. Pana acum nu au venit cu nicio solutie, au fost doar cateva cazuri pe care le putem numara pe degetele de la o mana. Le-am cerut sa fie deschisi pentru consumatorii care sunt in pericol sa isi piarda casele. Observ ca nu fac lucrul asta. in aceasta perioada am avut 240 de reclamatii sosite la ANPC, de cand a inceput criza francului. Am analizat 176 dintre aceste sesizari si am constatat clauze abuzive. in fiecare zi vom avea cate un proces verbal pe care il inaintam instantei, plus sanctiune contraventionala, la fiecare banca in parte. Am depistat si ca bancile au ajustat dobanzile, cum au dorit ei, fara sa anunte si fara sa demonstreze cu o formula. De asemenea, am constat modificarea marjei fixe a dobanzii, bancile profitand de necunoasterea consumatorilor sau de o situatie restrictiva din punct de vedere financiar. S-au mai depistat si: comision de penalizare, facut pentru tot creditul, nu doar pentru o rata pe care nu ai putut sa o platesti, comision de risc, care e exclus din OUG 50, comision de administrare, procent din suma intregului credit, comision de rambursare in avans, cu procente mult mai mari decat cele prevazute in OUG 50, neinformare asupra riscului valutar, chiar daca era inclusa clauza de avertizare in conditiile generale de creditare. Acestea sunt doar cateva”, a declarat Marius Alexandru Dunca.

Seful ANPC spune ca institutia pe care o conduce va intocmi zilnic cate un proces verbal si o sanctiune contraventionala pentru banci, iar situatiile vor fi trimise instantelor de judecata pe clauze abuzive. „Daca isi doresc sa stam in procese vom sta numai in procese. Daca nu inteleg situatia romanilor sau situatia clientilor tot la fel vom sta doar in procese. M-as fi asteptat sa fie deschisi, pentru ca le-am spus ca in primul rand sunt si ei consumatori, inainte sa fie bancheri sau directori de banci. Aceasta povara trebuie impartita intre consumator si banca, nu putem sa transferam toata povara catre consumatori si clienti. Mai avem 23 de procese verbale tot pe clauze abuzive, care au fost trimise deja instantelor. Numai la un operator financiar-bancar am deja 4 procese verbale cu sanctiuni, pe care le vom inainta instantelor de judecata. Luam rolul de mediator, ii invitam pe toti operatorii financiar-bancari si inca o data le trag un semnal de alarma sa fie deschisi, sa comunice, sa colaboreze cu clientii care nu isi mai pot plati ratele din cauza cresterii cursului, chiar daca este euro, dolar sau CHF”, a declarat Marius Alexandru Dunca.

AURSF a fost infiintata in toamna lui 2013 si de atunci s-a implicat in sustinerea consumatorilor utilizatori de servicii financiare, prin mai multe proiecte pe care le-a derulat pana in prezent. Printre acestea s-au numarat si implicarea in dezbaterile parlamentare din toamna lui 2014, care vizau conversia in moneda nationala a creditelor acordate in valuta. Din ianuarie 2015, AURSF a sprijinit actiunile GCCC, colaborarea culminand cu un parteneriat constituit in dorinta de a gasi, printr-o negociere cu bancile care au acordat cele mai multe credite in CHF, solutii prin care sa reduca povara de pe umerii consumatorilor.

GCCC este o miscare civica infiintata in ianuarie 2015, in urma exploziei cursului francului elvetian. in prezent grupul numara peste 24.000 de persoane. Pana acum, in cele doua luni de activitate, GCCC a initiat mai multe actiuni, de la mitinguri de protest, pana la pichetari si plati fragmentate, prin care oamenii au incercat sa atraga atentia bancilor si a autoritatilor ca sunt intr-o situatie disperata.

SURSA articolului: b365.ro