7 banci mari din Romania, chemate la ANPC pentru negocieri privind creditele in franci elevetieni

18.03.2015 – b365.ro

AURSF si GCCC au lansat oficial, miercuri, parteneriatul care vizeaza initierea negocierilor de grup intre clienti si bancile care au acordat cele mai multe credite in franci elvetieni, respectiv Bancpost, Volksbank, Piraeus Bank, Raiffeisen, OTP, Banca Romaneasca si Credit Europe Bank. Reprezentantii acestor banci vor fi invitati la negocieri privind creditele in franci elvetieni.

AURSF si GCCC vor sa discute in fiecare zi, la sediul ANPC, in perioada 2-7 aprilie, cu reprezentantii a cate doua banci pentru a stabili conditii mai bune pentru cei 5.800 de romani cu credite in franci elvetieni, care au apelat la AURSF si GCCC pentru a-i reprezenta in negocierile cu bancile. La negocieri vor participa si oficialii ANPC, institutia avand calitate de mediator.

Alin Iacob, presedintele AURSF, spune romanii care au luat credite in franci si-ar fi dorit ca rezolvarea acestei probleme sa fie facuta pe cale legislativa sau prin ordonanta de urgenta, pe care au solicitat-o din ianuarie.

 

Din pacate nu s-a mers pe solutia practicata in alte state membre, precum Ungaria sau Croatia, dar in aceste conditii nu ne revine decat posibilitatea de a continua printr-o solutie de negociere. O solutie unilaterala si individuala asa cum doresc bancile este foarte neprofitabila pentru consumatorul mediu. Oamenii chiar ne-au spus ca se tem ca propunerile pe care le primesc din partea bancilor sa ascunda, in fapt, capcane si ei, in loc sa beneficieze de reduceri si de scutiri si situatii mai avantajoase sa ajunga la final sa fie mai indatorati la finalul acceptarii propunerii bancilor. De asemenea, consumatorii ne-au mandatat si ne-au transmis ca principala lor doleanta e de a beneficia de o rata redusa semnificativ, cu conditia sa nu se prelungeasca perioada de creditare. Modalitatile de reducere a acestor rate sunt multiple: reducere sau eliminare a unor comisioane aparute in contracte, reducerea dobanzilor, a marjelor fixe care se aplica peste indicele monetar, in cazul de fata LIBOR in CHF, sau, chiar asta e dorinta majoritatii, o conversie a creditelor din franci in lei, fie la cursul zilei, prin aplicarea unui discount semnificativ, fie la un curs negociat intre banca si client

a declarat Alin Iacob.