15 Ani de Lupta cu Creditul in CHF: O Poveste de Determinare si Solutii – testimonial Andreea Ofiteru

In anul 2008, am contractat un credit in CHF. Pe vremea aceea, oriunde mergeai sa intrebi de credit ipotecar, asta era oferta: creditul in CHF – ca e cea mai stabila moneda – asa spuneau toti bancherii. Azi, discursul e putin diferit – bancherii spun ca imprumutatii au avut deficiente grave in educatia financiara.

Timp de 15 ani, am tot platit cursul crescut si tot felul de dobanzi si comisioane. Am incercat de nenumarate ori sa discut cu banca, sa negociem un curs intermediar, sa echilibram contractul. Dar nimic, nicio negociere.

Pana la urma, m-am decis sa ii dau in judecata in august 2023 pentru echilibrare. Am castigat un curs de 3,43 lei/CHF, pe fond, in aprilie 2024. Din aprilie pana in septembrie, nu am primit niciun termen pentru apel.

Intre timp, am vorbit cu dl. Alin Iacob, presedintele ASURF, care cunoaste foarte bine situatia creditelor in CHF si faptul ca bancile nu vor sa negocieze nimic cu clientii. Am zis ca mai incerc inca o data – dar fara mari sperante ca voi rezolva ceva. Dl. Iacob a reusit sa deblocheze dialogul cu banca si, astfel, am facut toate calculele: daca e mai bine sa raman in instanta sau sa accept un discount suficient de semnificativ din partea bancii, fara sa mai platesc perioada de un an cat ne-am judecat.

Din calcule a reiesit ca ar fi tot cam pe acolo, diferenta in instanta fiind ca mai ai de asteptat pana cand judecatorii catadicsesc sa puna un termen. Asa ca am acceptat conversia cu discount si dobanda fixa pe 3 ani de la Raiffeisen. Intre timp, am platit si anticipat ca sa echilibrez cat de cat creditul. Dar cu banca trebuie sa ramai vigilent, pentru ca, dupa o experienta precum cea cu CHF, increderea s-a pierdut.

Ii multumesc dlui Iacob ca a avut amabilitatea sa discute cu banca. Creditul in CHF – care a fost, dupa mine, cea mai mare inselatorie a zeci de mii de consumatori – e istorie. E mult mai bine sa nu mai urmaresti cursul CHF.

**Andreea Ofiteru**