Vot istoric in Parlament in favoarea debitorilor

Iata ca eforturile intense ale asociatiilor de consumatori, precum si ale debitorilor din Grupul Clientilor cu Credite in CHF, care au solicitat deputatilor sa dea un vot favorabil PL-x 10/2019 (pentru modificarea Legii nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite) au fost rasplatite astazi.

Parlamentul a adoptat legea (cu 204 voturi pentru, 96 impotriva, 10 abtineri), iar in felul acesta debitorii care au de rambursat credite in franci elvetieni, dar si unii dintre debitorii in alte valute, inclusiv celor cu credite in lei, carora cresterea ratei dobanzii le-ar putea crea dificultati, vor avea acum posibilitatea reechilibrarii contractului de credit in instanta.

Asistam la un moment istoric pentru debitorii de dinainte de criza financiara din 2008-2009, in special pentru cei cu credite in franci elvetieni. Eforturile noastre, impreuna cu cele ale celor direct afectati, si-au produs efectul, dar trebuie sa nu uitam sa le multumim tuturor parlamentarilor care si-au respectat mandatul si au votat in interesul oamenilor. Asteptam un comportament responsabil si din partea celor care au votat impotriva, pentru a nu mai prelungi suferinta celor care afectati si speram intr-o promulgare rapida a legii,

afirma Alin Iacob, presedinte AURSF.

Va reamintim ca, inca din data de 2.04.2020, AURSF a facut apel catre deputatii din Parlamentul Romaniei, solicitand votarea urgenta a legilor de protectie a consumatorilor de servicii financiare.

De asemenea, pe 16 martie 2020, AURSF a fost prima asociatie a consumatorilor care a cerut Guvernului adoptarea de masuri urgente care sa vina in sprijinul celor care nu isi pot permite rambursarea ratelor lacredite, a celor aflati in proceduri de recuperare a creantelor provenite din neplata la termen a datoriilor, precum si a celor aflati in diverse faze ale executarilor silite.