Solutia a venit de la AURSF – testimonial Daniela Tecuta

In luna august 2008, am cumparat un apartament, in urma accesarii unui credit imobiliar de 97.000 CHF (curs 2.1864 lei) la fosta Banca Romaneasca, pentru o perioada de 29 de ani. Neavand o pregatire financiara am mers pe recomandarile specialistilor bancii, care ne-au recomandat un credit „in cea mai sigura moneda, CHF – moneda care beneficiaza de o dobanda mica”.
Atat de „sigura” a fost aceasta moneda astfel incat la 16.01.2009 cursul era 2.873, la 14.01.2011 – curs 3.304, iar in 15.01.2015 a culminat cu acea explozie a cursului 4.328, iar astazi a ajuns la 5.19 lei.

In anul 2010, la aproximativ doi ani de la creditare rata era de 1284 lei , iar salariul 1383 lei.

Fiind depasiti de situatie am mers la Banca Romaneasca, in repetate randuri, in vederea gasirii unei solutii amiabile la contractul nostru de credit. Am tot sperat ca aceasta banca va sprijini consumatorul la fel cum au facut majoritatea bancilor cu capital strain, care au acordat credite in franci elvetieni. Ce a facut banca Romaneasca, in ceea ce ne priveste, a fost doar o sfidare, venind cu propuneri de discount mici, dar si cu prelungirea termenului de rambursare de 72 – 78 de luni (fapt ce ar fi condus la majorarea cu peste 120000 lei a sumei pe care o mai aveam de rambursat), conversia in lei a creditului, la care se aplica dobanda variabila ROBOR plus IRCC.

Dupa aproape 15 ani de plata a ratelor am constatat ca soldul curent a crescut, in loc sa scada asa cum se intampla peste tot in tarile civilizate.

Atunci am spus ca trebuie sa facem ceva, chiar sa renuntam la imobil, pentru ca riscam sa ne transformam in sclavii bancii, pe viata si chiar dincolo de ea. Astfel, in disperare de cauza am cautat o solutie si aceasta a venit de la Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, pe scurt AURSF. Motorul, sufletul si inima acestei asociatii este domnul Alin Iacob, un OM in adevaratul sens al cuvantului, cu astazi rar mai intalnim, o persoana cu o pregatire colosala in domeniul financiar, recunoscut international, care a inteles exact situatia in care ne aflam si care a intermediat pentru noi negocierea unui nou contract cu banca, dupa ce in prealabil a obtinut un discount substantial la soldul ramas, conversia in lei cu dobanda fixa timp de trei ani, fara prelungirea duratei de creditare.

Tin sa-i multumesc foarte mult pe aceasta cale, pentru implicare si pentru sustinerea neconditionata si mai ales gratuita.

Recomand tuturor persoanelor care se afla in situatia in care am fost noi sa apeleze, fara rezerve, la AURSF unde vor gasi sprijin si indrumare la standarde europene.

Daniel Tecuta 16.10.2023