Scrisoare catre doi comisari europeni

Nicio prevedere nu impiedica statele UE sa adopte darea in plata, pentru protectia consumatorilor, au transmis, reprezentantii utilizatorilor de servicii financiare din Romania, impreuna cu organizatiile similare la nivel european, intr-o scrisoare catre comisarii europeni Jonathan Hill si Pierre Moscovici. Semnatarii – presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare din Romania, Alin Iacob, directorul general al Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC), Monique Goyens, directorul general al Federatiei Europene a Investitorilor si Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance), Guillaume Prache, si presedintele Confederatiei Organizatiilor Familiale din Uniunea European (COFACE), Annemie Drieskens – le reproseaza comisarilor ca, intr-un punct de vedere transmis autoritatilor din Romania cu privire la Legea darii in plata, au tinut cont doar de interesele bancilor, nu si de cele ale clientilor.


Reprezentantii utilizatorilor de servicii financiare din Romania, impreuna cu organizatiile similare la nivel european, au transmis o scrisoare comisarilor europeni Jonathan Hill si Pierre Moscovici, prin care le reproseaza ca, intr-un punct de vedere transmis autoritatilor din Romania cu privire la Legea privind darea in plata, au tinut cont doar de interesele bancilor, nu si de cele ale clientilor.

Scrisoarea este semnata de presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare din Romania, Alin Iacob, de directorul general al Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC), Monique Goyens, de directorul general al Federatiei Europene a Investitorilor si Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance), Guillaume Prache, si de presedintele Confederatiei Organizatiilor Familiale din Uniunea Europeana (COFACE), Annemie Drieskens.


In document se reaminteste si angajamentul Comisiei Europene de a pune in centrul reformei pietei financiare consumatorul de astfel de servicii si promisiunea comisarilor vizati de a veghea ca drepturile si interesele utilizatorilor sa constituie punctul central in orice decizie la nivelul Uniunii.

Din cauza acestor omisiuni, reprezentantii consumatorilor readuc in atentia comisarilor europeni problemele cu care se confrunta debitorii din Romania.


‘Multi consumatori se confrunta cu practici comerciale incorecte in zona serviciilor financiare, in special la creditele de consum sau ipotecare. Multi dintre ei au fost puternic loviti de criza financiara si sunt sufocati de plata obligatiilor lunare. Pe de alta parte, dobanzile in Romania au fost printre cele mai ridicate din UE, in ciuda veniturilor care se afla la extrema cealalta. Multe din contractele de credit, semnate inainte de criza, cand Romania nu era membra a UE, contin clauze abuzive. In ultimii ani, tribunalele din tara au emis numeroase decizii in favoarea consumatorilor care au contestat in instanta contractele’, se mentioneaza in scrisoare.

Totodata, in document se atrage atentia ca, in ciuda acestor aspecte, consumatorii nu sunt protejati de nicio lege, iar bancile au fost reticente in a negocia cu clientii solutii convenabile.


Semnatarii scrisorii sustin ca, in formularea opiniei lor, cei doi comisari europeni s-au bazat doar pe informatiile primite de la banci, de la BNR sau de la Banca Centrala Europeana, nu si pe cele furnizate de asociatiile de consumatori.

In plus, in document se precizeaza ca cei doi comisari nu au tinut cont nici de amendamentele aduse Legii in Parlament, in cadrul procesului de reexaminare.