Romanii platesc mai mult decat ungurii sau cehii din cauza preturilor calculate in euro

Case, masini, telefoane si abonamente – toate au preturi in euro, in Romania – iar de cand moneda europeana a crescut spectaculos, dam pe aceste bunuri si servicii din ce in ce mai multi bani.

Fenomenul este unul aparte, spun specialistii, deoarece nici Polonia, Ungaria si Bulgaria sau Cehia – taricare inca au moneda nationala – nu afiseaza preturile in euro, ci in zloti, forinti, leva sau coroane cehesti. Obisnuinta noastra de a transforma in valuta sumele mari este insa una veche, venita probabil din lipsa de incredere in propria moneda.

Intrebati pe strada, oamenii nu pot preciza de cecalculeaza in euro. “Asta e situatia, ne conformam. Adica depinde cat e euro, eu platesc cat e euro la cursul zilei.”

Concret, o masina produsa la noi are un pret in zloti in Polonia, aproape neschimbat in ultimii 2 ani. La fel si in Ungaria, in forinti. La noi e in euro. Fata de 2015, cand cursul era mai mic, pretul unei astfel de masini a crescut cu 1.560 de lei, bani pe care cumparatorul roman trebuie sa ii dea in plus, fata de polonez si maghiar de exemplu.

Ofertele de la abonamentele pentru telefon sunt si ele tot in euro la noi, in schimb la vecinii polonezi si unguri, in monedele locale. Ca sa nu mai vorbim despre preturile apartamentelor. Pentru unul de 50 de mii de euro, in ultimii doi ani, romanii se vad nevoiti sa dea cu 10 mii de lei in plus, doar din cauza diferentei de curs.

Evident ca aceste mari companii care au cu totul alte abilitati de a gestiona riscul valutar, prefera sa transfere asupra consumatorilor, care nu au nicio posibilitate sa se protejeze de acest lucru. Ar fi mult mai corecta exprimarea preturilor in moneda nationala, in lei,

spune Alin Iacob, presedintele AURSF.