Presedintele AURSF, speaker la Conferinta Internationala organizata de ASF

Academia de Studii Economice din Bucuresti a gazduit Conferinta  Internationala „Rolul pietelor financiare nebancare in sustinerea cresterii economice”. Evenimentul a fost organizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) impreuna cu Asociatia Generala a Economistilor (AGER).

La eveniment au participat personalitati de marca ale mediului financiar romanesc si european: Misu Negritoiu (Presedinte ASF), Mugur Isarescu (Guvernator BNR), Steven Maijoor (Chairman European Securities and Markets Authority – ESMA), Andrew Candland (Head of Oversight Unit, European Insurance and Occupational Pensions Authority – EIOPA).

Presedintele AURSF, Alin Iacob, a fost invitat de organizatori sa sustina o alocutiune in cadrul panelului dedicat stabilitatii financiare si protectiei consumatorilor.

In cadrul discursului, Alin Iacob a subliniat importanta acordata consumatorilor si protejarii drepturilor acestora la nivelul Uniunii Europene. Au fost evocate principalele principii privind protectia consumatorilor de servicii financiare, dezvoltate de OECD ca raspuns la solicitarea ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale din cadrul G20.

Alin Iacob a atras atentia ca, pe piata romaneasca, consumatorii de produse financiare nebancare continua sa se confrunte cu numeroase probleme. Ei sunt adesea indemnati sa cumpere produse financiare care nu li se potrivesc, materialele de promovare contin uneori informatii inselatoare si nu adreseaza riscurile, punand accent doar pe potentialele beneficii.

Contractele abunda in termeni tehnici si limbaj ultra-specializat, sunt foarte stufoase, contin clauze care pot fi considerate abuzive, astfel incat consumatorii devin adesea victime sigure. Contractele de asigurare contin uneori mai multe clauze de excludere decat litere ale alfabetului.

Presedintele AURSF si-a exprimat speranta in rezolvarea acestor probleme si a multor altora cu care se confrunta consumatorii, pe baza dialogului institutional dezvoltat in cadrul Grupului Consultativ de Dialog Permanent in domeniul protectiei consumatorilor de servicii financiare nebancare, constituit pe langa ASF.