1. AURSF a fost unul dintre cei mai activi promotori ai Legii Darii in plata, alaturi de initiatorii ei, dl. deputat Daniel Zamfir si dl. prof. univ. dr. Gheorghe Piperea, si si-a adus o contributie importanta la forma finala a acesteia. Incepand din noiembrie 2015, am participat la toate dezbaterile parlamentare care au avut loc pe aceasta tema, atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor. Mai mult, am venit cu sugestii si propuneri menite a asigura o forma a legii care sa raspunda nevoilor debitorilor aflati in dificultate financiara, lipsiti de orice alta masura de protectie, dar care sa tina cont atat de observatiile Presedintelui Romaniei, facute in cererea de reexaminare, precum si de cele ale Guvernului Romaniei si ale principalelor partide politice parlamentare.
2. Pe tot parcursul parlamentar al legii, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au participat extrem de activ la dezbateri. Insa in nicio ocazie nu au atras atentia asupra faptului ca exista in Codul Fiscal prevederi care ar putea reprezenta bariere importante pentru potentialii beneficiari ai legii. Acesta a fost, de altfel, si unul dintre motivele pentru care am solicitat Ministerului Finantelor Publice sa initieze procedura de elaborare a unei ordonante de urgenta prin care sa se excepteze beneficiarii legii de la plata impozitului pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniu personal – vezi si textul comunicatului de presa distribuit jurnalistilor pe 18.05.2016, la conferinta de presa pe aceasta tema.
3. Este surprinzatoare, in context, declaratia dnei ministru Dragu care mentioneaza ca reprezentantii MFP s-ar fi intrebat surprinsi de ce a vrut legiuitorul ca beneficiarii legii sa plateasca impozitul pe tranzactii. Nici initiatorii, nici sustinatorii legii si nici legiuitorul nu au dorit nicio secunda ca beneficiarii sa plateasca acest impozit. Acest lucru transpare cu claritate din tot textul actului normativ. Dar nu ne-am imaginat niciun moment ca multiplele modificari ale Codului Fiscal ar putea fi interpretate de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice in asa fel incat sa ii oblige pe beneficiarii legii la plata unor impozite aberante, care sa ii impiedice pe multi sa beneficieze de prevederile legii.
4. Este de asemenea surprinzatoare afirmatia dnei ministru Dragu ca MFP ar lucra impreuna cu AURSF la creionarea unor criterii prin care sa se excepteze de la aplicarea impozitului doar unii beneficiari ai legii. Mentionam ca AURSF a solicitat exceptarea tuturor beneficiarilor de la aplicarea impozitului si nu este implicata in niciun fel de discutii cu MFP care sa vizeze exceptarea de la impozitare doar a unora dintre potentialii beneficiari.
5. Impunerea unui plafon pentru beneficiarii legii, solicitare expresa a Presedintelui Romaniei si a Guvernului, a fost acceptata de initiatori si de sustinatorii legii tocmai pentru a fi siguri ca sunt exclusi de la aplicare speculatorii imobiliari. Din acest motiv, consideram ca nu sunt necesare niciun fel de criterii suplimentare impuse beneficiarilor legii care vor fi exceptati de la impozitare.