Parteneriat pentru negocieri de grup intre clienti si bancile care au acordat cele mai multe credite in CHF

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) si Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC) au lansat in mod oficial, la Bucuresti, pe data de 18.03.2015, parteneriatul care vizeaza initierea negocierilor de grup intre clienti si bancile care au acordat cele mai multe credite in CHF.

Parteneriatul reprezinta o consecinta fireasca a excelentei colaborari dintre cele doua structuri asociative, colaborare inceputa la scurt timp dupa aparitia Grupului pe Facebook, in urma socului generat la mijlocul lunii ianuarie de aprecierea dramatica a francului elvetian.

AURSF a sprijinit Grupul inca de la inceput, in demersurile intreprinse pentru realizarea conversiei creditelor din franci in lei. De altfel, propunerile asociatiei au stat la baza amendamentelor depuse de Grup la Parlament, in dorinta de a modifica in beneficiul consumatorilor proiectele de lege aflate in dezbatere care vizau conversia creditelor in valuta.

Din pacate, pe fondul lobby-ului bancar, Parlamentul a amanat luarea unei decizii care sa rebalanseze si sa imparta in mod just povara datoriilor intre bancile care au creditat iresponsabil inainte de criza si consumatorii care s-au lasat sedusi de reclamele inselatoare si de recomandarile bancherilor si s-au imprumutat in franci elvetieni.

Negocierea propusa de banci, individual cu fiecare consumator in parte, nu s-a dovedit a fi o alternativa viabila. Pe de o parte, pentru ca bancile incearca sa le impuna consumatorilor propriile solutii, iar pe de alta parte, pentru ca sunt foarte multi consumatori care nu mai au incredere in banci, din cauza comportamentului acestora din trecut, si care se tem ca in spatele unei propuneri care pare avantajoasa se ascund de fapt capcane care le vor agrava problemele.

In plus, multi consumatori nu au cunostinte economice si financiare de specialitate, care sa le permita sa evalueze corespunzator propunerile primite din partea bancilor.

Tocmai de aceea, AURSF si GCCC considera ca singura abordare care poate conduce la solutii juste si durabile este reprezentata de negocierea de grup, intre banci si consumatorii reprezentati de specialisti care sa aiba capacitatea de a le sustine interesele in mod corespunzator.

Suntem increzatori ca bancile vor intelege sa profite de ocazia de a ajunge la solutii reciproc avantajoase pe cale amiabila, prin negocieri, si ca vor veni in intampinarea mainii intinse de consumatori cu intentia de se a evita escaladarea atmosferei conflictuale care a facut ca in ultimii ani relatia dintre banca si client sa se mute de la ghiseu la tribunal.

„Cateva mii de consumatori ne-au mandatat sa le reprezentam interesele in fata bancilor si sa obtinem o diminuare semnificativa a ratei lunare de plata pe intreaga perioada de creditare. Intreaga societate romaneasca va putea sa vada acum daca bancile doresc in mod sincer sa gaseasca solutii reciproc avantajoase, sau daca deschiderea aratata este o simpla manevra de imagine”, afirma Catalin Voivozeanu, unul dintre liderii GCCC.

Grupul Clientilor cu Credite in CHF (GCCC) este o miscare civica, constituita in ianuarie 2015, imediat dupa aprecierea dramatica a francului in raport cu leul, numara in prezent peste 24.000 de membri si isi propune obtinerea de solutii care sa diminueze pierderile suferite de consumatori, prin impartirea poverii cu bancile care au acordat aceste credite in mod iresponsabil inainte de criza (reclama inselatoare, informare necorespunzatoare sau chiar dezinformarea clientului, lipsa transparentei in contractele de credit).

Din ianuarie 2015, AURSF a sprijinit actiunile GCCC, colaborarea culminand cu un parteneriat constituit in dorinta de a gasi, printr-o negociere cu bancile care au acordat cele mai multe credite in CHF, solutii prin care sa reduca povara care apasa pe umerii consumatorilor.