O zi mare pentru asociatiile consumatorilor utilizatori de servicii financiare

Astazi, miscarea consumatorista a utilizatorilor de servicii financiare a înregistrat un succes major, o victorie strategica de mare importanta: a reusit, prin argumente, sa determine Guvernul sa procedeze la modificarea Ordonantei de Urgenta privind amanarea platii ratelor la credite, înainte de publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

La doar cateva zile de la mesajul extrem de critic transmis catre Guvern (https://www.aursf.ro/ordonanta-de-urgenta-privind-suspendarea-ratelor-bancare-ajutor-real-sau-fake-news/) de asociatiile de consumatori utilizatori de servicii financiare, Guvernul a luat in considerare criticile formulate si a facut mai multe modificari ale textului Ordonantei de Urgenta.

Chiar daca in acest moment este prea devreme sa evaluam toate castigurile obtinute pentru consumatori, cateva lucruri sunt extrem de clare, daca dam crezare mesajului transmis chiar in sedinta de Guvern de premierul Orban.

„Deci ca sa fie clar. Nu se mai capitalizeaza dobânda pentru creditele ipotecare. Unu. Doi, se prelungeste termenul pâna la care se poate depune cererea de catre persoana fizica sau persoana juridica, pentru suspendarea platii. Si 3, li se da posibilitatea celor care solitica ca pâna la momentul în care solicita, în cazul în care au restante la plata creditelor, sa poata sa îsi aduca creditele la zi”.

Intreaga discutie dintre premier si ministrul Finantelor Publice poate fi urmarita aici:


Suntem extrem de bucurosi ca am reusit sa convingem Guvernul ca argumentele noastre sunt corecte si pertinente si ca textul Ordonantei de Urgenta privind amanarea ratelor la credite trebuie sa sufere modificari importante. Este o mare victorie pentru asociatiile consumatorilor utilizatori de servicii financiare, dar o victorie si mai mare pentru consumatori, sute de mii de romani urmand a beneficia de pe urma modificarilor operate astazi. Vreau sa le multumesc in mod deosebit si colegilor din mass-media, care au reflectat pe larg pozitia si argumentele noastre si care ne-au ajutat astfel enorm in demersul nostru. Vom continua sa facem demersuri, in continuare, pe langa parlamentari si liderii politici, pentru ca si alte modificari pe care le-am propus sa devina realitate, astfel incat toti romanii, inclusiv cei cu restante la credite, sa poata beneficia de prevederile legale si sa isi poata amana ratele

declara Alin Iacob, presedintele AURSF.