
Presedintele AURSF, Alin Iacob, a participat ca speaker in cadrul evenimentului organizat la Bursa de Valori Bucuresti cu ocazia Saptamanii Mondiale a Investitorului. In alocutiunea sa, presedintele AURSF a transmis cateva mesaje din partea utilizatorilor de servicii financiare.
In viziunea AURSF, transpunerea corecta si echilibrata a legislatiei europene, in special a MiFID II ar putea conduce la consolidarea increderii investitorilor de retail in piata de capital din Romania. O alta componenta de mare importanta asupra functionarii pietei de capital o reprezinta verificarea modului de respectare in practica a regulilor care privesc drepturile si protectia micilor investitori. Exista in intreaga Uniune Europeana, dar in special in Romania, probleme serioase cu “enforcement”-ul legislatiei. In viitor, AURSF va identifica si va informa ASF in legatura cu exemplele de nerespectare a legislatiei care privesc protectia investitorilor.
Presedintele AURSF le-a mai transmis participantilor la eveniment ca respectarea principiilor guvernantei corporative este vitala pentru investitorul de retail, iar acesta trebuie sa fie informat corect, complet si la timp in legatura cu evenimentele importante din activitatea companiilor, precum raportarile financiare, schimbarile din conducere saau contractarea de imprumuturi.
De asemenea, avand in vedere ca o parte dintre marile companii listate la BVB au ca actionar majoritar statul, acesta trebuie sa devina un exemplu de stabilitate si nu sa promoveze consilii de administratie provizorii, cu persoane numite in aceste consilii care nu respecta criteriile de competenta necesare pentru oferi confort investitorilor in legatura cu administrarea profesionista a acestora.
Numarul relativ redus de conturi active, in ciuda intrarii bancilor ca si intermediari directi in piata de capital, spune multe despre reticentelor romanilor de a se implica tranzactii bursiere. O explicatie este reprezentata, cel mai probabil, de marile probleme ale trecutului – esecul major al gestionarii “cuponiadei”, gravele ilegalitati care au insotit despagubirile acordate fostilor proprietari si care vor marca pentru totdeauna activitatea fondului “Proprietatea”, tranzactiile bazate pe informatii confidentiale, implicarea in piata a unor persoane cu comportament de business si cu moralitate cel putin dubioase.
Un alt element important care slabeste increderea investitorilor este reprezentat de piata FOREX, care prin comportamentul unora dintre jucatori, precum si prin actiunile unor grupuri infractionale organizate, a adus un imens deserviciu pietei de capital. Aici trebuie luate masuri ferme pentru reducerea riscurilor la care se expun investitorii de a fi pacaliti si de a-si pierde economiile.
Ca solutii de viitor, presedintele AURSF a identificat urmatoarele deziderate:
- Sa se evite formularile greoaie si excesiv tehnice in contracte si prospecte.
- Sa se utilizeze chestionare mai ample si mai bine calibrate, pentru a determina corect profilul de risc al investitorilor.
- Sa se evite listarea la bursa a unor instrumente de tip junk, pentru ca credibilitatea se construieste greu si se poate pierde foarte usor.
- Potentialilor investitori interesati sa li se recomande, de exemplu, accesarea unor titluri ale fondurilor de investitii inainte de a se lansa in tranzactii bursiere.
- Statul sa creasca numarul de listari, atat actiuni, cat si obligatiuni.
In finalul interventiei sale, presedintele AURSF a subliniat dorinta asociatiei de a participa in calitate de partener, impreuna cu ceilalti stakeholderi, atat in procesul constructiei legislative, cat si in zona educationala, prin promovarea unor concept, actiuni si strategii echilibrate, care sa tina cont de interesele utilizatorilor de servicii financiare.