Dezbatere publica initiata de AURSF la Ministerul Finantelor Publice pe tema RCA

La sediul Ministerul Finantelor Publice a avut loc astazi, 7 octombrie 2019, la initiativa AURSF, dezbaterea publica a proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie. De asemenea, AURSF a depus propriile propuneri in vederea imbunatatirii actului normativ.

Cele  mai importante propuneri vizeaza inasprirea sanctiunilor aplicate asiguratorilor RCA si conducatorilor acestora. Astfel, AURSF propune aplicarea unei amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 lei pentru fiecare caz de neplata in termen a despagubirilor in cazul asiguratorilor RCA, respectiv sanctionarea cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei pentru fiecare caz de neplata in termen a despagubirilor pentru conducatori sau pentru alte persoane care detin functii-cheie sau alte functii critice in cadrul asiguratorilor RCA.

De asemenea, AURSF propune ca in situatia in care un asigurator RCA inregistreaza mai mult de 500 de cazuri de neplata la termen in decurs de un an calendaristic, sa ii fie suspendata temporar calitatea de asigurator RCA, iar in cazul in care numarul neplatilor depaseste 5.000 intr-un an sa se interzica derularea activitatilor in calitate de asigurator RCA.

AURSF propune si modificarea decontarii directe, solicitand transformarea acesteia din optionala in obligatorie, precum si plafonarea costului acesteia la maximum 50 lei. In prezent, costurile decontarii directe reprezinta, pentru multi consumatori, o bariera in calea accesarii acestui serviciu de mare importanta pentru acestia.

Probleme au fost identificate de AURSF si în cazul valorii orelor de manopera si in cazul oferirii masinii la schimb, concept introdus in 2017 de Legea RCA.

Toate propunerile, precum si argumentele AURSF in sustinerea acestora pot fi consultate aici.