15.03.2016 – Economica.net
Centrul SAL din domeniul bancar se va ocupa si de disputele dintre clienti si Institutiile Financiare Nebancare
15 mar| Agerpres
Centrul de solutionare alternativa a litigiilor în domeniul bancar se va ocupa si de disputele dintre clienti si Institutiile Financiare Nebancare, conform unui amendament depus de Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 38/2015 privind solutionarea alternativa a litigiilor (SAL) dintre consumatori si comercianti si admis de Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor.
‘Am considerat necesara completarea textului, astfel încat si consumatorii nemultumiti de serviciile IFN-urilor sa aiba la dispozitie o modalitate rapida si eficienta de a-si rezolva litigiile’, a declarat pentru AGERPRES Alin Iacob, presedintele AURSF.
De asemenea, AURSF a propus si o serie de modificari ale actului normativ la capitolul reprezentarii institutiilor în Colegiul de Coordonare al SAL-ului bancar. Potrivit textului initial, Colegiul de Coordonare este format din cinci membrii, unul din partea Bancii Nationale a Romaniei, altul din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, al treilea din partea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), al patrulea din partea asociatiilor de consumatori, iar al cincilea, independent, ales de ceilalti patru. AURSF a propus, în conditiile extinderii ariei de acoperire, dar si pentru similaritate cu situatia asociatiilor de consumatori, ca Asociatia Romana a Bancilor sa fie înlocuita de ‘asociatiile profesionale reprezentative pentru sistemul financiar-bancar’ (ARB, CPBR, ALB, etc). Si acest amendament a fost admis de Comisia pentru buget, finante si banci.
În cazul membrului independent, AURSF a cerut sa se introduca o conditie si anume aceea ca respectivul sa nu fi fost remunerat de niciuna din entitatile din care provin ceilalti patru membri în ultimii trei ani. Si acest amendament a fost acceptat, doar ca sintagma ‘remunerat’ a fost înlocuita cu ‘salariat’.
De asemenea, AURSF a propus, iar deputatii din comisia mentionata au acceptat, ca în Colegiul de Coordonare sa poata sa fie membru si un absolvent de studii economice, nu doar cu studii juridice, cum se mentioneaza în Ordonanta.
Pe de alta parte, reprezentantii AURSF ridica semne de întrebare asupra celui de-al cincilea membru al Colegiului, care ar trebui sa fie independent, ales de ceilalti patru. Simona Valceanu, care detine în prezent functia de presedinte al Colegiului, din 1997 pana în 2009 a fost angajata în mai multe banci, din 2002 pana în 2009 detinand functia de director al Directiei Juridice din Centrala Bancii Comerciale Romane. Informatiile sunt cuprinse în CV-ul publicat pe site-ul Centrului SAL (CSALB).
„Nu înteleg cum poate fi considerat independent cineva care a fost în conducerea Directiilor Juridice ale unor banci (dintre care una este în topul contestarilor din instante pe tema clauzelor abuzive) în ultimii 12 ani ai carierei si care timp de 7 ani consecutivi a detinut pozitia de presedinte si vicepresedinte al Asociatiei Consilierilor Juridici din sistemul bancar. Situatia ar fi putut fi evitata daca reprezentantii din Colegiu ai ANPC si ai asociatiilor de consumatori s-ar fi opus, pentru ca astfel persoana respectiva nu ar fi putut ajunge membru al Colegiului”, afirma Alin Iacob.
Anterior, pozitia de membru independent al Colegiului de Coordonare a fost ocupata de Brandusa Stefanescu, fost judecator si fost vicepresedinte al Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei. „Înlocuirea sa din cadrul Colegiului nu a fost pana acum explicata în niciun fel. De altfel, întreaga activitate a Colegiului de Coordonare este lipsita de transparenta, site-ul institutiei oferind extrem de putine informatii în legatura cu activitatea desfasurata de la înfiintare”, mai spune presedintele AURSF.
Centrul SAL din domeniul financiar bancar ar trebui sa solutioneze litigiile dintre clienti si institutiile financiare, dupa ce clientii vor face dovada ca au încercat sa se înteleaga cu banca sau cu IFN-ul, pentru a se încerca, astfel, evitarea ajungerii în instanta.
Pana în prezent, doar trei clienti au transmis cereri de solutionare a litigiilor, potrivit lui Alexandru Paunescu, membru în Colegiul de Coordonare din partea BNR.
Camera Deputatilor este camera decizionala, iar forma finala a legii va fi stabilita în urma dezbaterilor care vor avea loc în Comisia Juridica si Comisia pentru Industrii, care vor întocmi un raport care va fi apoi votat în plen de deputati.