Bancile falimentare vor putea fi salvate cu banii deponentilor negarantati

13.12.2013 – Bursa.ro

Statele membre ale Uniunii Europene si Parlamentul European au ajuns, miercuri noapte, la un acord privind salvarea bancilor falimentare prin bail-in, adica prin folosirea banilor deponentilor cu sume de peste 100.000 euro, anunta Financial Times.

Intelegerea la care au ajuns oficialii europeni prevede, totodata, ca guvernele sa isi pastreze in continuare posibilitatea de a interveni pentru a salva bancile de la colaps (bail-out – salvarea bancilor prin taxele si impozitele platite de contribuabili), insa doar in situatii exceptionale, precizeaza publicatia britanica.

Bail-in nu inseamna salvarea bancilor cu banii deponentilor.

Din perspectiva mea, banii deponentilor garantati nu sunt afectati de bail-in. Am mai auzit undeva ca bail-in ar insemna confiscarea banilor tuturor deponentilor, dar nu este asa. Garantia de 100.000 euro se aplica atat persoanelor fizice, cat si celor juridice. Acesti deponenti nu au motiv pentru care sa isi faca griji. In rest, bail-in vizeaza, spre deosebire de bail-out, care presupune aruncarea raspunderii si responsabilitatii suportarii esecurilor bancare catre platitorii de taxe si impozite, ca cei sacrificati sa fie cei in relatia cu banca respectiva, angajatii, actionarii. Bail-in este o filosifie de moralitate: platesc cei aflati in zona de relatie a bancii, iar deponentii cu sume negarantate sunt doar unii din cei care platesc. Eu nu m-as alarma deloc din cauza acestei vesti. Nu stiu daca bail-in-ul este o solutie perfecta, dar este mult mai buna decat bail-out,

considera Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF)