Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a procesat pana in prezent 100 de notificari privind darea in plata adresate bancilor.

18.05.2016 – Digi24.ro

Majoritatea notificarilor provin de la clienti ai bancilor care nu au venit pe piata cu nicio oferta reala de pentru clientii cu probleme. Se remarca Bancpost si Credit Europe. Cei mai multi au apartamente cu doua si trei camere, pentru care soldul creditului nu a scazut cu mai mult de 10% de la contractare pana in prezent, majoritate pe franci elvetieni.

Desi legea nu impune un anumit grad de îndatorare pentru cei care vor sa dea în plata, toti cei care au initiat notificari au un grad de indatorare de peste 90%.

AURSF a facut doua demersuri în acest sens. Ieri (marti-n.r.) am trimis o scrisoare MFP în care solicitam elaborarea unei Ordonante de Urgenta prin care sa se excepteze beneficiarii Legii nr.77/2016 de la de la plata impozitului pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. Ca motive am invocat, în primul rând, faptul ca debitorul nu realizeaza un câstig ci, din contra, are o pierdere semnificativa din renuntarea la locuinta, din avansul platit la contractarea creditului, care la vremea respectiva ajungea la 20%, din plata ratelor timp de 8 — 10 ani, care de multe ori au inclus dobânzi si comisioane percepute în mod abuziv de banca. Asadar, debitorul plateste impozit pe pierdere,

a explicat Alin Iacob.

Potrivit acestuia, perceperea acestui impozit, care poate ajunge chiar la 10.000 de lei, reprezinta o bariera artificiala si incorecta în calea deciziei debitorului de a apela la prevederile Legii privind darea în plata.

Mai mult, reprezentantii AURSF considera incorecta aplicarea impozitului la soldul creditului si nu la valoarea imobilului. Avocatul AURSF, Alexandra Burada, a prezentat un exemplu de calcul cu privire la impozitul care trebuie platit la valoarea imobilului comparativ cu cel care revine daca se aplica la soldul creditului. Astfel, pentru un apartament în valoare de 24.710 euro, conform expertizelor notariale, impozitul de 2% ar fi de 2.217 lei. Împreuna cu taxele notariale si celelalte taxe percepute, debitorul ar ajunge la un cost de 4.100 de lei.

Pentru acelasi apartament, cu un sold al creditului de 80.000 de franci elvetieni, impozitul ar fi de 6.477 lei, iar taxele locale ar ajunge la 10.900 de lei.