Protest inedit la Bucuresti

Astazi, duminica, 28 februarie 2016, Grupul Clientilor cu Credite in CHF a organizat o actiune UNICA, un MARS cu tematica pentru sustinerea legii darii in plata. Au participat in majoritate debitori cu credite in franci elvetieni din toata tara: din Bacau, Braila, Botosani, Caracal, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Targu Mures, Suceava precum si din alte localitati.

Marsul s-a desfasurat pe traseul Guvern, BNR, Parlament – Piata Constitutiei. Adunarea participantilor a avut loc intre orele 11.30 – 12.00 la Guvern, Piata Victoriei, a urmat apoi parcurgerea traseului intre orele 12.00 si 13.30 si stationarea la Parlament, Piata Constitutiei, intre orele 13.30 – 14.00.

Scopul marsului a fost ca, pe langa sustinerea Legii Darii in Plata, sa arate intr-o maniera speciala relatia toxica existenta in acest moment intre banci ce opereaza pe teritoriul Romaniei si o larga categorie de clienti ai acestora. A fost o actiune de strada in PREMIERA, UNICA in Romania, ce se doreste a fi viralul luptei impotriva mediului bancar!

Organizatorii spun ca prezenta peste asteptari (in jurul a 500 de persoane). Trecatorii sau spectatorii aplaudau pe margine, de la balcoane. Au participat chiar si debitoare insarcinate si debitori cu copii in carucioare, clienti supusi abuzurilor bancilor. Debitori in CHF, membrii ai GCCC (Grupul Clientilor cu Credite in CHF) care nu au avut posibilitatea sa participe au fost impresionati pana la lacrimi de ceea ce au vazut in fotografiile si filmarile care au fost postate de catre colegii lor.

GCCC este o miscare civica infiintata in ianuarie 2015, in urma exploziei cursului francului elvetian. in prezent grupul numara peste 23.000 de persoane. Pana acum, GCCC a initiat mai multe actiuni, de la mitinguri de protest, pana la pichetari si plati fragmentate, prin care oamenii au incercat sa atraga atentia bancilor si a autoritatilor ca sunt intr-o situatie disperata.

Amendamentele propuse de reprezentantii BNR la legea darii in plata i-au determinat pe imprumutatii la banci sa arunce cu maruntis in sediul bancii centrale. Debitorii impovarati acuza bancile de lipsa de dialog si de imposibilitatea negocierii cu banca, declarand ca nu mai vad alte solutii pentru achitarea datoriilor decat Legea darii in plata.

Tragedia unui debitor executat de banca, dnul Oliver Neagoe, membru al GCCC a fost facuta publica aici. Oamenii vor ca legea darii in plata sa fie votata tocmai pentru a evita alte cazuri similare. Conform unei statistici facute de GCCC, in momentul de fata exista peste 30 de cazuri in care debitorii sufocati de rate au apelat la solutia finala, respectiv s-au sinucis.

O parte a mass-mediei a relatat despre ineditul eveniment, insa din pacate fara a prezenta numarul real de participanti la mars: ziuaconstanta.ro, hotnews.ro, fanatik.ro, cotidianul.ro, dcnews.ro, evz.ro, romanialibera.ro, digi24.ro, b365.ro, zf.ro, mediafax.ro, stiri.tvr.ro, antena3.ro.

 

Va reamitim ca AURSF a avut placerea sa publice scrisoarea trimisa de Monique Goyens, Directorul General BEUC (Organizatia Europeana a Consumatorilor) catre Presedintele Romaniei, prin care isi manifesta sustinerea pentru legea privind Darea in plata.

De asemenea, AURSF si liderii Grupului Clientilor cu Credite in CHF, mandatati sa formeze o Echipa de Negociere si de reprezentare a intereselor a aproximativ 1.500 debitori cu credite in CHF, au demonstrat in cursul anului 2015 ca nu se poate negocia cu bancile. Eforturile depuse anul trecut pentru rezolvarea amiabila a situatiei dificile cu care se confrunta clientii bancilor care au acordat credite in CHF si pentru impartirea poverii intre creditori si debitori, nu au dat rezultatele scontate. Bancile, cu mici exceptii, s-au dovedit inflexibile si nu au venit in intampinarea clientilor cu nicio solutie – fie din cele avansate de Echipa de Negociere, fie proprii. Desi am venit cu numeroase propuneri concrete, niciun argument invocat de noi in cadrul discutiilor si demonstrat cu calcule si simulari nu a fost acceptat de catre institutiile financiare.