AURSF contribuie decisiv la o lege importanta pentru detinatorii actuali si viitori de conturi de plati

Presedintele AURSF, Alin Iacob, a participat activ la dezbaterea proiectului de lege privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza. Proiectul transpune, cu o intarziere de un an, o directiva europeana (2014/92/EU) care aduce avantaje majore si drepturi importante consumatorilor care utilizeaza sau vor utiliza in vitor conturi de plati.

Cele mai importante facilitati introduse vizeaza regulile clare si precise in legatura cu dreptul de schimbare a conturilor de la un prestator de servicii de plata la altul, la cererea consumatorilor si dreptul consumatorilor care nu detin, la data solicitarii niciun alt cont de plati, de a deschide un cont de plati de baza, care beneficiaza de mai multe facilitati, in functie de categoria din care face parte consumatorul.

Astfel, consumatorii al caror venit lunar nu depaseste echivalentul salariului de baza minim brut pe tara vor beneficia de comisioane zero pentru deschiderea, administrarea si inchiderea contului de plati, pentru depunerea de fonduri intr-un cont de plati si pentru retragerea de numerar de la ghiseele sau bancomatele bancilor, precum si pentru primele 15 operatiuni lunare (numar majorat de la 10 operatiuni ca urmare a propunerii AURSF) efectuate de un consumator pentru operatiuni de debitare directa, pentru operatiunile de plata cu cardul, inclusiv online, precum si pentru alte tipuri de plati efectuate la ATM, ghisee sau online. Consumatorii cu venituri mai mari beneficiaza si ei de gratuitate la deschiderea si inchiderea conturilor, precum si de retragere gratuita de la ghiseele sau bancomatele bancilor din intreaga Uniune Europeana, in vreme ce pentru celelalte operatiuni au obligatia de a percepe comisioane rezonabile. De asemenea, consumatorii vor primi mai multe informatii, exprimate mult mai clar, un exemplu elocvent in acest sens fiind constituit de accesul gratuit, o data pe an, la situatia comisioanelor care le-au fost percepute in ultimele 12 luni pentru serviciile legate de un cont de plati.

AURSF a contribuit la forma finala a legii prin propuneri concrete, adoptate de Comisia Buget Finante Banci din Camera Deputatilor, printre care se afla obligativitatea instituita pentru prestatorii de servicii de plata de a transmite, ori de cate ori fac modificari ale costurilor, informatii pentru actualizarea site-ului national de comparatii privind conturile de plati, care va fi dezvoltat si gestionat de ANPC. De asemenea, la propunerea AURSF, asociatiile de consumatori vor avea dreptul expres de a sesiza ANPC in cazul in care constata incalcari ale legii. In plus, presedintele AURSF s-a opus in cadrul sedintei la mai multe amendamente depuse de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) care ar fi restrans in mod semnificativ beneficiile consumatorilor utilizatori de servicii financiare, pozitie care a fost impartasita si de membrii Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor.