Experti din 8 tari au cautat la Bucuresti solutii pentru supraindatorare si incluziune financiara

In zilele de 9 si 10 octombrie a avut loc la Bucuresti un seminar organizat de Finance Watch pe probleme de incluziune financiara, supraindatorare si demnitate umana, la care AURSF a fost unicul partener local al evenimentului.

Au fost prezenti experti din 8 tari (Bulgaria, Croatia, Grecia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia si Romania), reprezentand stakeholder non-industrie, cum ar fi: asociatii de consumatori, organizatii sindicale, mediu academic, reglementatori si supraveghetori ai pietei financiare, administratie publica, etc.

Principalele teme abordate in cele 2 zile ale seminarului au vizat serviciile financiare de baza pentru incluziunea financiara, respective supraindatorarea si modalitatile de prezervare a demnitatii umane.

Participantii din cele 8 tari au facut un extrem de util schimb de informatii relevante si s-au evocat solutii si bune practice pentru protectia demnitatii umane in cazul consumatorilor care se confrunta cu dificultati financiare.

Scopul principal al evenimentului a fost, ca in urma aportului adus de expertii participanti si prin datele furnizate din fiecare tara, precum si prin opiniile exprimate de profesionistii in domeniu sa se poata proiecta o strategie de advocacy pe termen lung, la nivelul UE, pentru o piata unica a serviciilor financiare, cat mai sigure si cat mai prietenoase cu utilizatorul.

Expertii participanti au identificat cele mai vulnerabile categorii sau grupuri de consumatori utilizatori de servicii financiare, precum si barierele care stau in calea accesului la serviciile financiare de care au nevoie.

In a doua zi a evenimentului, presedintele AURSF, Alin Iacob, a prezentat situatia dramatica cu care s-au confruntat si unii dintre ei continua inca sa se confrunte,  consumatorii care au luat  credite in franci elvetieni.

Presedintele AURSF a evocat si epopeea Legii Darii in plata, insistand asupra necesitatii obiective de existenta a acesteia in Romania. De asemenea, el a prezentat abuzurile din trecut ale recuperatorilor de creante si a informat in legatura cu modificarile legislative care au vizat acest segment, precum si implicarea AURSF in eliminarea abuzurilor si exceselor recuperatorilor de creante.